Izbori 2012

Dogovor spreman za vikend

U najskorije vreme očekuju se ključni pregovori DS i SPS novoj skupštinskoj većini. Liberali smekšali stav prema KiM i RS. Demokrate pišu platformu

Obrisi nove vlade, koju će uz tabore DS i SPS verovatno da čini i LDP, mogli bi se nazreti već za vikend. Ako se ovi partneri slože oko kursa budućeg kabineta prema Kosovu i paketa bolnih ekonomskih mera, na stolu će vrlo brzo naći i kadrovska šema resora.

Ovakav ishod postizbornih zakulisnih kombinacija koje traju tačno mesec dana, trenutno je najrealniji. U taboru DS privode kraju platformu za pregovore sa Dačićevom koalicijom, koju će da proslede i „Preokretu“. Pošto su Čedini liberali u četvrtak zvanično „smekšali“ svoje stavove o Kosovu i Republici Srpskoj, čini se da je dogovor blizu.

Ali na stolu još čekaju krupne teme: dalji odnosi sa MMF, povećanje PDV, zamrzavanje plata i penzija i reforma penzionog sistema. Oko ovih pitanja lomiće se koplja, pošto se stavovi budućih partnera dijametralno razlikuju.

Zato još treperi i opcija velikog preokreta u kojem bi se SPS, PUPS i JS u poslednji čas okrenuli naprednjacima. Ova varijanta uveliko se krčka u diplomatskim kuhinjama u kojima je, navodno, Moskva glavni „kuvar“.

Izvori „Novosti“ prenose da Rusiju sada mnogo više intrigira ko će voditi srpsku vladu, nego 2008. godine. Najveća država sveta, navodno, preko svojih kanala uporno suflira Dačiću da razvrgne savez sa DS i prikloni se SNS. Za ovu teoriju mnogi su dobili „potvrdu“ time što je lider SPS u sredu naprasno otputovao u Moskvu u jeku pregovora sa demokratama.

Bez obzira na ove spekulacije, u taboru demokrata veruju da imaju velike šanse da sklope kockice sa SPS i LDP. Rasim Ljajić, lider SDPS, kaže nam da se trenutno razgovara o principima rada buduće vlade i ne krije da još postoje razlike među partnerima:

„Sporna pitanja su budući odnos sa MMF, očuvanje makroekonomske stabilnosti, kako da se Srbija izbori s problemom nezaposlenosti, nelikvidnosti domaće privrede, visokog spoljnopolitičkog deficita. Kada se ti principi usaglase između demokrata i socijalista, biće reči i o personalnim rešenjima i podeli resora, ali i o utvrđivanju zajedničke politike oko rešavanja problema Kosova.“

Taj ključni kosovski stepenik izgleda da nije više tako visok. Pregovaračka platforma koju je u četvrtak usvojilo Predsedništvo LDP nagoveštava otopljavanje odnosa sa SPS po pitanju KiM i Republike Srpske.

Liberali traže: nastavak puta ka EU, jačanje tržišne ekonomije, nastavak pregovora sa Prištinom i sprovođenje postignutih sporazuma.

„U ovom trenutku od Srbije niko ne traži priznavanje Kosova. Ako se to i desi, o tome će se izjašnjavati celo društvo, a ne stranke. Naše insistiranje na transformaciji BiH ne isključuje opstanak RS. Spremni smo da raščistimo sva sporna pitanja među partnerima, ali uz poštovanje legitimnih političkih razlika“ poručuju liberali kroz Platformu.

Ali moraće još da se „pegla“ i na realciji DS-PUPS. Lider partije penzionera Jovan Krkobabić, naime, ne pristaje na smanjivanje plata i penzija:

„U ime te katagorije građana, a to je skoro jedna trećina stanovništva, ne mogu da prihvatim nikakav program koji bi tu populaciju doveo u teži položaj od onoga u kome se sada nalazi. Nadam se da će koalicije oko DS i SPS uspeti da formiraju većinu, ali ne isključujem ni da taj projekat ne uspe. U tom slučaju, morali bismo da se okrenemo drugoj strani“ poručio je Krkobabić.

Dok traje taktičko „obaranje ruku“ DS, SPS i LDP, naprednjaci pokušavaju da formiraju svoju parlamentarnu većinu. Aleksandar Vučić, v.d. predsednika SNS, u četvrtak je telefonom razgovorao sa Dačićem. On najavljuje pregovore i sa drugim partijama.

“Ukoliko DS formira vladu, SNS će im se suprotstaviti u Skupštini demokratskim sredstvima, a predsednik Nikolić prihvatiće tu legalnu mada ne i legitimnu većinu” poručio je Vučić za „Novosti“.

Lideri SPS, PUPS i JS u ponedeljak odlaze kod predsednika Nikolića na konsultacije o vladi. Zasad je najizvesnije da će mu i oni, kao Tadić, saopštiti da je većina nadohvat ruke.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Kvalitet vazduha

Send this to a friend