Izbori 2012

Neprihvatljiva vlada samo sa LDP, bez URS-a

Lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić izjavio je nakon konsultacija sa predsednikom Srbije Tomišlavom Nikolićem da parlamentarne većine još nema, da će nastaviti razgovore sa Demokratskom strankom i još jednom naglasio da ne želi u vladu u kojoj će biti samo LDP, bez URS-a.

Dačić ipak smatra da treba praviti kompromise, ali ne prihvata pritisak koji se vrši na sociajaliste da pristane na vladu samo sa LDP zbog brojke od 126 poslanika.“Mi smo za to da oni budu u vladi, ali ne i da vlada od njih zavisi“, rekao j Dačić nakon jednočasovnog razgovora u Predsedništvu.

„Jel neko misli da je vladu moguće formirati za dva dana“, upitao je Dačić i dodao da je „realnost da DS i URS neće da prave vladu“. Prema njegovim rečima, SPS ne može da pravi vladu sa LDP zbog njihove politike prema Republici Srpskoj.

„Složili smo se da LDP može da bude u vladi, ali ne da vlada zavisi od njih. Nama je i URS prihvatljiv“, rekao je Dačić i naglasio da socijalisti nemaju nikakih sukoba sa DS nego da je takva matematička politika.

On je navao da se koalicija okupljena oko SPS saglasila sa predsednikom države da je u interesu svih da se vlada formira što pre, ali da ona ne sme biti formirana po svaku cenu, odnosno sa bilo kim.

Prema rečima Dačića, ne koče socijalisti sastavljanje vlade nego za DS nije prihvatljiv URS. „Nije jednostavno napraviti parlamentarnu većinu – nisu samo brojke u pitanju već i politički programi i za nas bi bila prihvatljiva vlada u kojoj bi bili i URS i LDP“, kazao je Dačić.

Dačić je naglasio da je u skladu sa ustavnom pozicijom predsednika Republike, razgovor bio u pravcu formiranja parlamentarne većine i spoznaje njegovih pogleda na nacionalna pitanja, Kosovo i Metohiju…
„Mi nismo podržali Nikolića za predsednika Republike, već Tadića, ali je izbor građana pao na Nikolića i mi ćemo sarađivati sa njim“, rekao je Dačić.

Precizirajući zbog čega ne bi u vladu u kojoj bi bio LDP, lider socijalista je naglasio da je to zbog njihovog političkog stava prema Republici Srpskoj i dodao da bi teško bilo napraviti i dogovor sa naprednjacima, jer bi to podrazumevala podršku Demokratske stranke Srbije koja ima negativan stav o ulasku Srbije u EU.

„Naša pozicija je jasna. Ukoliko ne uspeju razgovori sa DS, koje nastavljamo možda već sutra, tek onda ćemo razgovarati sa drugim velikim faktorima, pre svega sa Srpskom naprednom strankom“, naglasio je Dačić.

Dačić se rekao da se na SPS vrši ogroman pritisak, istakavši da ne želi da se pitanje formiranja parlamentarne većine svodi
na pritisak na koaliciju oko socijalista i zapitavši: „Šta hoćete, da formiramo vladu sa bilo kim?“ Dačić je naveo da taj proces nije jednostavan, da ga ne određuju samo brojke već politički programi, i poručio da treba intenzivirati razgovore, donositi odluke… „Vreme je da se prelomi“, poručio je Dačić.

Dačić je rekao da je informisao Nikolića o razgovorima sa DS i Borisom Tadićem, sa kojim su postigli dogovor odmah nakon parlamentatnih izbora i i sa kojima će, kako je rekao, pokušati da dođu do parlamentarne većine.

„Nikolić nam rekao da je on spreman i da nama da mandat za formiranje vlade ukoliko smo sposobni da obezbeditmop parlamentarnu većinu i saglasili smo se da je u interesu da se vlada formira što pre“, naveo lider socijalsita.

Svakodnevno čujem, dodao je Dačić, pitanja koliko košta svaki dan bez vlade, a ja postavljam pitanja koliko košta dan sa vladom koja nije dobra. „Je l hoćete da imamo bilo kakvu vladu“, zapitao je Dačić.

On nije želeo da komentariše političiku konotaciju njegove posete Moskvu, odnosno pitanje ko ga podržava za premijera, već je samo naglasio da je bio treći put za redom u Rusiji na Konferenciji za nacionalnu bezbednost, na kojoj je učestvovalo oko 60 zemalja.

Dačić je otkrio da su mu „mnogi ponudili premijersku funkciju“, ali da je sve odbio jer je sa Tadićem napravio dogovor i tek ukoliko on propadne socijalisti mogu da idu dalje. Upitan kada očekuje da bude formirana nova vlada, podsetio je da je teoretski moguiće do septembra, ali da je njegovo mišljenje da nema razloga da se toliko čeka.

Srbija već izgubila previše dragocenog vremena

Srbija je već izgubila previše dragocenog vremena i mora se što hitnije početi sa rešavanjem ključnih problema sa kojima se građani suočavaju, ocenio je predsednik Srbije Tomislav Nikolić koji je danas sastankom sa delegacijom koalicije oko SPS nastavio konsultacije o formiranju nove vlade.

Kako se navodi u saopštenju iz Kabineta predsednika, Nikolić je ponovio je da će mandat za sastav vlade poveriti onome ko uspe da obezbedi većinu u parlamentu, bez obzira na to iz koje je stranke.

Nikolić je naveo i da je neophodno da se brzo oformi vlada, kako bi što pre počela da rešava nagomilane ekonomske i socijalne probleme. On je naveo i da Srbiju na jesen očekuju dodatne poteškoće oko isplate obaveza po dospelim kreditima i da se „mora osmisliti plan kako da to dodatno ne ugrozi i ovako loš životni standard građana“.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Kvalitet vazduha

Send this to a friend