Lokalne vesti

Čiji su apartmani na Kopaoniku?

Grad Požarevac već izvesno vreme pokušava da od Doma zdravlja preuzme apartamane u radničkom odmaralištu „Suvo Rudište“ na Kopaoniku. U sindikatu zaposlenih u Domu zdravlja kažu da pisanu saglasnost za to nije dao nijedan zaposleni i da će nastaviti postupke kako bi zaštitili svoju imovinu.

Odgovarajući na pitanje novinara Boom 93, po kom osnovu grad želi da preuzme nepokretnosti, gradonačelnik Požarevca, Bane Spasović se pozvao na Zakon o javnoj svojini. On je rekao kako se Grad uknjižio kao suvlasnik na zemljištu i da je to rešenje nakon uloženih žalbi konačno.

„Odluka (o uknjižbi) je pravosnažna i konačna. Prema tome, netačni su spinovi, informacije i komentari hejtera da se nije uložila žalba. Obaveza grada je da ono što je u njegovom vlasništvu i faktički mu pripadne“.

Na pitanje šta će Grad sa apartmanima, Spasović je odgovorio kako će odluku o tome da donesu organi lokalne samouprave.

„Kao što je Dom zdravlja davao apartmane svojim radnicima, tako će i Grad Požarevac“, dodao je on.

Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije, Sindikalna organizacija za Dom zdravlja Požarevac, sproveo je u prethodnom periodu neposredno izjašnjavanje radnika Doma zdravlja da li su saglasni sa zahtevom za trajno preuzimanje odmarališta na Kopaoniku od strane grada.

U sindikatu kažu da se protiv preuzimanja izjasnilo 306 zaposlenih. Pisanu saglasnost nije dao nijedan radnik, s tim što se nisu izjasnila 122 zaposlena.

Sindikat je zatražio od nadzornog i upravnog odbora da do daljnjeg ne donose bilo kakve odluke koje su suprotne zahtevima zaposlenih.

Objekat odmarališta „Suvo rudište“ nalazi se na parceli u centru turističkog naselja Kopaonik. Zemljište se prostire na više od 70 ari. Kao imaoci prava na parceli upisani su Grad Požarevac (1/2) i koncerna Farmakom MB Šabac-Rudnik olova i cinka Suva Ruda (1/2).

Dom zdravlja faktički raspolaže polovinom objekta u čijem sastavu je i jedan broj apartmana u odmaralištu. Prosečna veličina apartmana je nešto više od 20 kvadrata.

Apartmani su, uslovno rečeno, kupljeni 1985.godine. Tada je Dom zdravlja vršio zdravstvene preglede radnika nekadašnjeg rudnika olova i cinka, a kao nadoknadu je dobio deo objekta koji je tada korišćen za potrebe rudara. Deset apartmana u ovom objektu se vode na privatna lica, a reč je o delu kojim ne raspolaže Dom zdravlja.

Gradonačelnik Spasović je osporio vlasništvo Doma zdravlja u ovim objektima, navodeći da to može da se dokaže „samo ako su 100 odsto sopstvenim sredstvima izgradili ili kupili određeni objekat“. S druge strane u sindikatu pitaju da li grad poseduje dokaz da je od 1985. do danas uložio bilo kakva sredstva u pomenuto odmaralište.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend