Lokalne vesti

Dodela ratnog rasporeda?

Helsinškom odboru za ljudska prava javio se muškarac koji je od Ministarstva odbrane Srbije dobio poziv za dobijanje ratnog rasporeda 5. oktobra 2011. godine.

Ta osoba je istraživanjem na internetu, a i preko svojih kontakata, došla do saznanja da se radi o formiranju ili obnovi neke vojne jedinice rezervista u Požarevcu u slučaju rata – rekla je za Danas Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava.

Prema njenim rečima, muškarac, čiji identitet ova NVO želi da zaštiti, u pismo je naveo da ne želi i neće da bude deo ratne rezerve, već hoće da ostvari svoje ljudsko pravo da ne nosi oružje ni pod kakvim uslovima, a kamoli da ga neko „raspoređuje" za potrebe rata.

U pismu, u koje je i Danas imao uvid, taj muškarac je naveo da se plaši novčane ili zatvorske kazne u slučaju neodazivanja pozivu.

"Država koja, za sve godine mog detinjstva do sada, kada sam već odrastao čovek koji ima 31 godinu i planira porodicu, nije mi pružila uslove da sebi stvorim pristojan život, ima smelosti da traži da budem deo rezervista u slučaju rata. I pri tom mi preti finansijskom ili kaznom zatvora u slučaju da to ne želim. Ne znam da li me više obuzima strah ili ljutnja", piše u pismu koje je dobio Helsinški odbor.

Takođe je navedeno da se ta osoba već obratila Kancelariji komesara za ljudska prava UN i beogradskom Centru za antiratnu akciju.

Ministarstvo odbrane Srbije, koje smo pitali da li je tačno da se formira ili obnavlja vojna jedinica u Požarevcu i koliko je poziva upućeno, kao i kakva prava ima osoba koja ne želi da se odazove ovom pozivu, do danas nije odgovorilo na pitanja lista Danas.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend