Lokalne vesti

Državu oštetili za nekoliko miliona evra

Pripadnici Uprave kriminalističke policije MUP Srbije ispituju poslovanje Privrednog društva „Termoelektrane i kopovi Kostolac“ d.o.o. zbog sumnji da je država u korupcionaškim poslovima oštećena za više miliona evra, saznaje “Blic”.

– Ukoliko se sumnje pokažu kao tačne u pitanju će biti jedna od najvećih korupcionaška afera u Srbiji, jer iznosi koji su u pitanju daleko prevazilaze "Kolubaru", vakcine i "Galeniku" – kaže izvor "Blica" upoznat sa istragom.

Milijarde evra na tenderima
Po istraživanju „Transparensi internešnela", ljudi koji odlučuju u javnim nabavkama se „ugrađuju" od 17, pa do čak 50 odsto. Ovo istraživanje pokazuje da je u Srbiji oko 910 miliona evra nestalo na tenderima i javnim nabavkama.
Postoje sumnje da su u korupcionaške poslove uključeni neki sada visoko pozicionirani funkcioneri u privredi, ali i u politici, i prema rečima našeg izvora pitanje je koliko će istraga ići daleko.

– Istragu za sada samo vode pripadnici Uprave kriminalističke policije MUP Srbije i ovoj ranoj fazi još nije uključeno tužilaštvo – kaže naš izvor.

Juče nije bilo moguće konkretno saznati na šta se tačno istraga odnosi niti o kakvim se mahinacijama radi. Rad "Kostolca" se ranije nije vezivao ni za kakve afere, a jedino je Unija poslodavaca Srbije uputila početkom juna 2010. pismo ministru rudarstva i energetike Petru Škundriću i državnim institucijama koje su nadležne za borbu protiv korupcije, u kojem zahteva pokretanje istrage povodom nedavnog nameštanja tendera u „Te-Ko Kostolac".

U pitanju je bio tender vredan 107 miliona dinara bez PDV-a dodeljen firmi „Opticus", koja uvozi hidroizolacioni materijal za termoelektrane, a posao je bio saniranje pepelišta. U Uniji poslodavaca su tvrdili da je "Opticus" imao 10 odsto skuplju ponudu, a da su domaći proizvođači imali kvalitetniji materijal za koji su na tenderu ponudili četiri puta nižu cenu.

U Uniji poslodavaca su tvrdili i da je prihvaćena ponuda pritom „falsifikovana", jer nije zadovoljavala uslove tendera.

Upozorenje iz EU
Vlada Srbije je nedavno poslala izveštaj u Brisel na zahtev Evropske unije o merama i akcijama koje sprovodi u borbi protiv korupcije. "Iz EU su stizala ranije upozorenja da akcije protiv korupcije moraju da obuhvate i neke sadašnje slučajeve, a ne samo u prošlosti. Tako da se na tome sada radi", kaže izvor "Blica".


Lična karta preduzeća
– oko 3.500 zaposlenih
– pored proizvodnje termoelektrične energije, bavi se i vađenjem i briketiranjem lignita
– Kostolački ugljeni basen nalazi se na 90 km jugoistočno od Beograda
– aktivna su tri površinska kopa: "Drmno", "Ćirikovac" i "Klenovnik", koji snabdevaju ugljem termoelektrane Kostolac A i B
– u svojoj strategiji razvoja predvideli su povećanje proizvodnje uglja na 12 miliona tona godišnje jer su rezerve preko 300 miliona tona
– kompanija ima udeo od gotovo 14 odsto u ukupnoj proizvodnji EPS-a
– tokom zime obezbeđuje 24-časovno grejanje Požarevca, Kostolaca i okolnih sela
– vlada Kine u julu 2011. odobrila je Srbiji povlašćeni kredit od 300 miliona dolara za izgradnju Termoelektrane „Kostolac"

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend