Društvo Lokalne vesti Naše pare

Grad nabavlja projekat za kompletnu rekonstrukciju bolnice

Rekonstrukcija starih objekata Opšte bolnice u Požarevcu u najboljem slučaju mogla bi da počne u krajem 2021. ili u prvoj polovini 2022.godine. Trenutno se bira firma koja će u narednih nešto više od godinu dana izraditi kompletnu projektnu dokumentaciju. Vrednost ovog posla je procenjena na 55 miliona dinara, a Grad Požarevac je nedavno rok za prijave ponuđačima produžio do kraja januara.

Opšta bolnica u Požarevcu postoji od 1832.godine. Najstariji bolnički objekat je centralna zgrada u bolničkom kompleksu u ulici Bratstva i jedinstva koja je izgrađena pedesetih godina prošlog veka.

Inače, u okviru Opšte bolnice Požarevac nalaze se ukupno 22 zdravstvena i pomoćna objekta.

Prema navodima u konkursu za izradu projektne dokumentacije, postojeći koncept pružanja zdravstvenih usluga u Opštoj bolnici nije u skladu sa potrebama građana. U svrhu prilagođavanja objekata potrebama građana i dovođenja svih objekata u funkcionalno stanje u skladu sa pozitivnim propisima i pravilima struke, potrebno je da se izradi urbanističko-tehnička dokumentaciju za izvođenja radova na rekonstrukciji, adaptaciji, sanaciji i dogradnji objekata.

Postojeći koncept instalacija objekata koji su u funkciji, ne zadovoljava potrebne zakonske i podzakonske odredbe za objekte ove namene, kao ni odredbe koje se odnose na protivpožarne aspekte. Pri tom, postojeći sistemi ne obezbeđuju održavanje parametara vazduha u uskim granicama optimalnih vrednosti definisanih standardima za objekte zdravstvene namene.

U Opštoj bolnici je potrebno rekonstruisati i dograditi postojeće objekte, izgraditi objekat Arhiva i heliodrom.

Projektant je u obavezi da izradi projekat tehnologije i svu ostalu dokumentaciju. Kompletnu projektna dokumentacija trebalo bi da se podeli na radove na spoljašnjem i unutrašnjem uređenju.

Spoljašnje uređenje podrazumeva rekonstrukciju krova, hidro i termo izolaciju, fasadu, prozore, okapnice, spoljne liftove, parterno uređenje, saobraćajnice, parking prostor, osvetljenje, pristupe/rampe za osobe za invaliditetom. Ovaj deo mora da sadrži Projekat protiv požarne zaštite, Elaborat energetske efikasnosti (C kategorije), Elaborat odlaganja materijala, Projekat buke.

Unutrašnje uređenje obuhvata Projekat tehnologije bolnice na osnovu koga će se raditi ostali projekti (mašinski projekat, projekat elektro instalacija, projekat ventilacije, projekat klimatizacije, protiv požarni projekat, dojavljivači, projekat video nadzora, detektor rasvete u hodnicima).

 U cilju preduzimanja radnji za smanjenje potrošnje energije i dovođenje objekata u funkcionalno stanje, obezbeđenje parametara unutrašnjeg vazduha u uskim granicama optimalnih vrednosti i smanjenje potrošnje energije u zimskom i letnjem periodu, kao i poboljšanja postojećih uslova i kapaciteta Opšte bolnice u Požarevcu, predviđene su sledeće aktivnosti:

Energetska sanacija spoljne fasade objekta i krova, sanacija unutrašnjih prostorija (podovi, zidovi, unutrašnja vrata, spuštene tavanice, itd.), rekonstrukcije unutrašnjih instalacija grejanja, hlađenja, ventilacije i pripreme sanitarne tople vode, rekonstrukcije unutrašnjih elektro – energetskih i

telekomunikacionih instalacija, rekonstrukcije unutrašnjih instalacija vodovoda i kanalizacije, rekonstrukcija instalacija dojave i gašenja požara, izrada elaborata zaštite od požara, kao i uvođenje sistema centralnog nadzora i upravljanja.

Nove zgrada Arhiva biće prizeman objekat bruto površine 2.500 kvadrata, a trebalo bi da se izgradi i heliodrom.

Rok za izradu dokumentacije je 12 meseci, a u taj period nije uključeno vreme potrebno za izlaganje urbanističkog projekta na javni uvid, vreme potrebno za razmatranje na Komisiji za planove i potvrđivanje urbanističkog projekta kao i vreme potrebno za potvrđivanje određenih faza u izradi projektne dokumentacije nakon javnih prezentacija.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend