Lokalne vesti

Istraživanje: Šta je sve zbog virusa korona „nestajalo“ sa polica prodavnica?

Sredstva za dezinfekciju imala su najveći rast prodaje u trećoj nedelji marta, od neverovatnih 702,9 odsto u odnosu na istu sedmicu prošle godine, pokazuju podaci agencije "Nilsen". Građani su, u tom periodu, kupovali tri puta više rukavica, a gotovo tri puta je bila veća i potražnja za sapunima. Kako "Novosti" saznaju, u pojedinim trgovinskim lancima prodaja kvasca je u prethodnom mesecu povećana za čak 556 odsto.

Podaci Privredne komore Srbije pokazuju da je ubedljivo najveća tražnja robe široke potrošnje zabeležena u drugoj nedelji, od 9. do 16. marta. U poređenju sa prethodnom sedmicom u istom mesecu, najviše je porasla prodaja brašna, čak 463 odsto, a soli 412 procenta. Građani su riblje konzerve kupovali 324 odsto više, testenine 286 i ulja 264 procenata, pokazuje istraživanje PKS koja sprovodi anketu o rastu tražnje osnovnih životnih namirnica u 11 najvećih trgovinskih lanaca u Srbiji.

Na spisku najtraženijih sledi sapun, čija je prodaja porasla 250 odsto. Šećer se više pazario za 228 procenta, toaletni papir za 207, a trajno mleko za 184 odsto. Tražnja za papirnim maramica je bila 178 procenata veća, za deterdžentima 161, dok je za zamrznutim povrćem iznosila 154 odsto više. Pelene beleže rast prodaje od 141 procenat, jaja 105, dečja hrana 102, zamrznuta peciva 100, a povrće 92 odsto.

Nešto manji skok u kupovini, ispod 70 procenata, registrovan je za vodu, jogurt, sveže meso i voće. Ministar trgovine Rasim Ljajić je ukazao da je tržište u Srbiji stabilno i da će tako biti i ubuduće. On je istakao da je kvasac na listi deficitarnih proizvoda sada zamenio grašak, koga u prodavnicama ima manje nego ranije. Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović objasnio je da graška ne bi bilo dovoljno ni da nije bilo virusa korona, jer je bila veoma loša godina.

Analiza agencije „Nilsen“ upoređuje rast tražnje u odnosu na prošlu godinu, za razliku od istraživanja PKS-a, koji posmatra odnos prve i druge sedmice marta. U kategoriji hrane, prema „Nilsenu“, najveću prodaju je imalo brašno, koje beleži rast od 482 odsto u trećoj nedelji prethodnog mesaca u odnosu na isti period lane. Potrošači su kupovali za 224 procenta više kvasca, a ulja za 168,1 odsto.

Više informacija možete pročitati OVDE.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend