Lokalne vesti

Кako do licence za evropskog profesionalnog vozača

I posle Nove godine svi oni koji imaju položenu C, E i D kategoriju moći će da preko Auto-moto saveza dobiju licencu kao evropski profesionalni vozači – kažu u Agenciji za bezbednost saobraćaja.

Dovoljne su dve slike, taksa od 6.000 dinara, lična karta i sadašnja važeća vozačka dozvola. To je veoma bitno jer je već sada, prema nekim pravilnicima MUP-a, ta dozvola neophodna, naročito za one koji se bave međunarodnim transportom.

Procenjuje se da je dosad sertifikat dobilo pet do šest hiljada vozača. Međutim, po pravlinicima MUP-a, mnogi koji žele da se bave međunarodnim transportom – bez toga neće moći da obavljaju posao.Licenca se odnosi isključivo na vozača, to je njegov dokument. U Srbiji je registrovano 160.000 teretnih vozila, ali nije za sva neophodna C ili D vozačka dozvola. Aktivnih vozača je najmanje 70.000.

„Vozač C ili D kategorije koji ima sertifikat profesionalne kompetencije, odnosno kvalifikacionu karticu, ima mogućnost da mu se u vozačku dozvolu unese takozvani ‘kod 95’ kojim stiče pravo da u svim zemljama EU upravlja kamionima i autobusima“, kaže Damir Okanović iz Кomiteta za bezbednost saobraćaja.

U Agenciji za bezbednost saobraćaja kažu da će vozači i posle 1. januara moći da dobiju sertifikat, ali treba da požure jer to kasnije može mnogo da ih košta.

„Vi recimo možete da budete pekar, položili ste C, D i E kategoriju, bavite se tim poslom, vi morate biti kompetentni, morate imati neka osnovna znanja ne samo saobraćajnih propisa i upravljanja vozilom, već da znate saobraćajnu geografiju, kuda se krećete, prava i običaje zemalja kroz koje prolazite“, navodi Siniša Grastić iz AMSS Banat.

Licenca važi pet godina, a u tom periodu vozači će imati obavezu da odslušaju dodatne časove obuke. Nastavu će najverovatnije plaćati preduzeća u kojima su zaposleni.

Pravo na besplatnu licencu imaju svi vozači koji do 29. decembra 2019. godine položili vozački ispit za C i D kategoriju. Oni koji nakon Nove godine budu polagali vozački ispit, licencu će dobiti tek kada odslušaju dodatnih 140 časova i polože obuku.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend