Društvo Lokalne vesti Naše pare

Koliko će ove godine crkva dobiti iz budžeta?

Grad Požarevac raspisao je konkurs za sufinansiranje projekata crkava i verskih zajednica u ovoj godini. Za to je u ovom pozivu predvideo 5,1 milion dinara. Podsećamo da je prošle godine kroz 3 poziva Srpska pravoslavna crkva iz budžeta dobila čak 11,6 miliona dinara, od čega je 7,6 miliona iskorišćeno za nabavku i postavljanje mermernih podova.

Prema konkursu, merila i kriterijumi za izbor programa, odnosno projekata za izgradnju verskih objekata su broj vernika prema poslednjem popisu stanovništva za područje Grada Požarevca, stepen zadovoljavanja javnog interesa, unapređenje stanja u oblasti u kojoj se projekat realizuje.

Merila i kriterijumi za izbor programa, projekata za održavanje i obnovu verskih objekata, zaštitu i brigu o verskim objektima od izuzetnog istorijskog, nacionalnog i kulturnog značaja su stepen ugroženosti verskog objekta, katagorizacija verskog objekta kao kulturnog dobra i značaj verskih objekata za kulturu, umetnost istoriju i slično ukoliko verski objekat nije utvrđen za spomenik kulture.

Prošle godine bila su raspisana tri poziva za sufinansiranje projekata, a svi projekti kojima je konkurisano odnosili su se na Srpsku pravoslavnu crkvu.

Čak 7,6 miliona je iz budžeta bilo odobreno za nove mermerne podove u crkvama Svetih arhanđela Mihaila i Gavrila (saborna crkva) na uglu Porečke i Hajduk Veljkove ulice i Svete prebodobne Paraskeve- Svete Petke u Busijama.

Za izradu i postavljanje mermernog poda u sabornoj crkvi je iz budžeta izdvojeno 3.967.471,52 dinara, a za istovetnu investiciju u crkvi Svete Petke 3.632.528,18 dinara, u dva navrata.

Za izgradnju crkvene sale crkve Svetog mučenika Trifuna u Kličevcu izdvojeno je 3,5 miliona dinara.

Još 500.000 dinara bilo je opredeljeno za obnovu parohijskog doma Srpske pravoslavne crkve u Barama.

Trebalo bi napomenuti da se konkursi ove i prošle godine ne odnose na crkvene i verske zajednice sa područja gradske opštine Kostolac.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend