Lokalne vesti

Koronavirus: iz sata u sat (LIVE BLOG)

Dobrodošli na Boom93 "Live blog" o pandemiji koronavirusa.
 • U Srbiji je na snazi vanredno stanje
 • Uveden je policijski čas od 17h do 5 sati ujutru,
 • Vikendom policijski čas traje od petka u 17h do ponedeljka u 5h ujutru
 • Dozvola za šetnju ljubimaca je od 23h do 01h
 • 65 osoba je preminula od posledica koronavirusa
 • Ukupan broj registrovanih slučajeva koronavirusa: 2.666
 • Osobama starijim od 65 godina zabranjen je izlazak
 • U Braničevskom okrugu 10, u Požarevcu 8 potvrđenih slučajeva
 • Ukinut je javni prevoz, zatvoreni su tržni centri i ugostiteljski objekti
 • Zatvoreni su svi granični prelazi za drumski, železnički i rečni saobraćaj
 • Obavezna izolacija za sve koji dolaze iz inostranstva, kazna za kršenje do 150.000 dinara
 • Brojevi telefona za pomoć starijim licima – Gradska uprava: Požarevac 061/173-81-69, 061/170-59-07, 061/65-714-51 u Kostolcu 061/173-81-85, Crveni krst Požarevac 012/542-066.
 • Kontakt centar Ministarstva Zdravlja za sve informacije o COVID-19 – 19819

Korisni linkovi za informacije o koronavirusu:

Najnovije informacije možete pročitati OVDE.

21:35 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je na svom Instagram nalogu da je njegov stariji sin Danilo pozitivan na koronavirus i da je smešten na Infektivnu kliniku u Beogradu.

20:00 Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je za TV Prva da će nekoliko koraka prethoditi eventualnom uvođenju celodnevne zabrane kretanja, mere u borbi protiv pandemije koronavirusa. Navela je da te korake predstavljaju mere izolacije najvećih žarišta koronavirusa – Beograda, Niša, Novog Pazara, Valjeva i Ćuprije i zatvaranje velikih firmi na sedam ili 14 dana.

19:51 Prema rečima Ane Jovanović, direktorke požarevačkog Zavoda za javno zdravlje, danas je stigao deo rezultata uzoraka uzetih 6. aprila i prema ovim rezultatima na teritoriji Braničevskog okruga potvrđen je još jedan slučaj koronavirusa.

Prema njenim rečima pozitivan je jedan pacijent iz Požarevca, koji je bio u bolnici i transportovan je za Beograd. Opširnije OVDE.

19:40 Direktor Instituta za onkologiju Nebojša Miletić rekao je za TV Prva da je koronavirus potvrđen kod petoro zaposlenih u Institutu.
Virus je, prema njegovim rečima, ušao preko pacijenta koji je pre smrti boravio 17 ili 18 dana na klinici.
Miletić je rekao da za sada nema lekara među obolelima i da se nada da ih neće biti.

19:28 U Crnoj Gori registrovan je jedan novi slučaj zaraze koronavirusom, čime je broj obolelih porastao na 249.

Iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore rekli su da je do 16.30 analizirano 140 uzoraka, od kojih je jedan bio pozitivan na koronavirus.

19:13 Evropska unija trebalo bi da produži do sredine maja ograničenja na putovanja, saopštila je danas Evropska komisija povodom vanrednih merama koje za cilj imaju da ograniče širenje korona virusa.

Unija je sredinom marta odlučila da zatvori spoljne granice za sva putovanja koja nisu nužna na mesec dana, uglavnom u nastojanju da spreči da 27 država članica zatvori granice unutar evropskog putnog prostora kako bi suzbile širenje bolesti, prenosi Rojters.

19:06 Dva zdravstvena radnika na odeljenju ginekologije šabačke bolnice zaražena su koronavirusom i nalaze se na lečenju, saopštila je bolnica.

„Preduzete su sve aktiktivnosti u skladu sa protokolima i preporukama za ovakve situacije. Obavljen je nadzor odgovornih institucija i sve naložene epidemiloško-higijenske mere su izvršene“, napominje se u saopštenju.

Služba ginikolije i akušerstva je, ističu, potpuno spremnna i od danas u poslepodnevnim satima radom punim kapacitetom.

19:01 Bošnjačka zajednica uputila je apel nadležnima u Srbiji da, između ostalog, obezbede odgovarajuću ishranu bez svinjskog porekla muslimanima obolelim od koronavirusa, koji su smešteni u improvizovanoj bolnici na Beogradskom sajmu.

Oni smatraju da bi osposobljavanje improvizovane bolnice, koja bi bila adekvatno opremljena prema njihovoj kulturi i potrebama, u nekom od gradova u Sandžaku, olakšala oporavak obolelih.

Prvi je na određene potrebe muslimanskih vernika u Srbiji koji su smešteni u Sajmu ukazao narodni poslanik i predsednik Stranke pravde i pomirenja Muamer Zukorlić koji od nadležnih za njih traži halal ishranu i obezbeđivanje molitvenog prostora.

Osim toga, on zahteva i poseban prostor za žene koje žele bolesničke dane da provode u skladu sa islamskim propisima, prenosi Radio Slobodna Evropa.

18:46 U privremenoj bolnici u Nišu, u sportskoj hali „Čair“, trenutno je smešten 141 pacijent, od ukupno 256 mesta. Tu se smeštaju pacijenti iz više gradova jugoistočne Srbije, kako očekuju nadležni, kapacitet hale biće popunjen sutra.

Zato grad priprema nova trijažna mesta. 

18:36 Predsednik opštine i komadant Opštinskog štaba za vanredne situacije Ćuprije Ninoslav Erić kaže da je u tom gradu povećan broj zaraženih koronavirusom za osam, u Paraćinu novih je 14, a u Jagodini osam.

Erić ističe da je do danas u Pomoravskom okrug na virus pozitivno 178 osoba: u Ćupriji 98, Paraćinu 42, Jagodini 31, Svilajncu osam, Despotovcu tri i Rekovcu dva.

Šest osoba je izlečeno – iz Ćuprije tri, iz Paraćina dva i jedna iz Svilajnca.
Četiri osobe su umrle, među kojima i jedan lekar iz Paraćina, koji je bio zaposlen u Opštoj bolnici u Ćupriji.

Blizu 30 zdravstvenih radnika je obolelo, iz Ćuprije 20 zajedno sa direktorom Opšte bolnice, u Jagodini četvoro, a obolelih ima i iz Opšte bolnice u Paraćinu.

18:05 U Pirotskom okrugu u protekla 24 sata nema novih registrovanih slučajeva zaraze koronavirusom, saopštili su danas Zavod za javno zdravlje Pirota i Gradski štab za vanredne situacije. Do danas, u tom okrugu je potvrđen 21 slučaj zaraze, a četiri osobe su preminule.

Testirani su uzorci 72 osobe, u izolaciji se nalazi 149 ljudi, a 19 od svih zaraženih je u Pirotu.

17:39 Pripadnici jedinica Atomsko-biološko-hemijske odbrane (ABHO) Vojske Srbije i danas su angažovani na preduzimanju mera na sprečavanju širenja virusne infekcije kovid-19 širom Srbije.

U toku dana izvršena je preventivna dezinfekcija ulica i javnih površina u Varvarinu.

17:17 U opštini Кrupanj tri osobe su zaražene koronavirusom, a u samoizolaciji je 280 ljudi.

„Trudimo se da izolujemo porodice i ljude koji su bili u kontaktu sa njima. Ovo je jedan vrlo opak i ozbiljan virus, sve mere države bi trebalo da poštujemo“, poručuje predsednik opštine Ivan Isailović.

17:10 Broj obolelih od koronavirusa u Sloveniji u utorak se povećao za 36, pa ih je ukupno 1.091, što potvrđuje da dnevni rast obolelih nastavlja da pada, ali brine porast broja umrlih, saopštila je slovenačka vlada.

17:06 Fiskalni savet ocenio je da je u načelu opravdano planirano veliko zaduživanje Srbije, veće od tri milijarde evra za smanjenje negativnih ekonomskih posledica pandemije koronavirusa, uz uslov da mere budu ekonomski racionalne, da se na vreme obezbedi njihovo finansiranje i da budu sprovedene bez kašnjenja, ali se ocenjuje da Vlada Srbije treba da odustane od najavljene pomoći od 100 evra punoletnim građanima.

16:53 Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da se širi obim testiranja na novi koronavirus, ali da postoje određeni problemi u vezi sa „brzinom izdavanja rezultata virusoloških pregleda“.

„I to je administrativno-logistička stvar, ne radi se o testovima, niti o kadru, već nemamo odgovarajuće kapacitete onih koji su spremni da to rade, da ubacuju podatke. Problem je što se za to traži određeno medicinsko obrazovanje, ne mogu to samo tehničari ili neko ko to nije radio. Postoji niz stvari koje, ako se pogrešno unesu, kasnije mogu da dovedu do grešaka koje se teško otkrivaju i ispravljaju“, rekao je Kon na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Tu, kaže, ima ozbiljnih problema.

„Imamo zastoja, ali idemo dalje…Sporije nego što smo očekivali, ali idemo dalje“, kazao je.

16:41 Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da se trenutno nalazimo u jeku epidemije i da je mera zabrane kretanja od petka u 17 sati do ponedeljka u 5 sati ujutru potpuno u skladu sa ciljem da bude što manjeg broja kontakata ljudi kako se infekcija ne bi širila.

Kon je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekao i da se trenutno ne razmišlja o ublažavanju bilo kojih mera.

16:30 Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Požarevac zatekli su u utorak 7. aprila oko 13,50 časova petoricu mladića u grupi na izletištu Zaova u okolini Malog Crnića čime su prekršili naredbu o ograničenju i zabrani kretanja lica na teritoriji Republike Srbije.

Policija je zatekla dvadesettrogodišnjaka iz okoline Malog Crnića, dvojicu mladića starosti 20 i 21 godina iz Petrovca i dvojicu mladića starosti 20 i 21 godina iz Požarevca, nakon čega su oni privedeni sudiji za prekršaje koji im je izrekao novčanu kaznu od po 50.000 dinara. Opširnije OVDE.

16:11 U požarevačkoj bolnici nema pacijenata obolelih od COVID-19. Direktor Opšte bolnice u Požarevcu, Danko Nikolić kaže da ima uzorkovanih, ali da trenutno nema potvrđenih slučajeva. On nije precizirao o kolikom broju uzoraka/testiranih se radi. Takođe, rekao je da je „manji broj“ zdravstvenih radnika u izolaciji i da su svi u dobrom opštem stanju. Opširnije o stanju u požarevačkoj bolnici u posebnoj vesti OVDE.

16:01 Evropska unija je izdvojila pomoć od 800 miliona evra Zapadnom Balkanu i Turskoj za pomoć zdravstvu i otklanjanju ekonomskih i socijalnih štetnih posledica epidemije koronavirusa, saopštila je Evropska komisija u Briselu.

Od toga je Srbiji iz fondova EU preusmereno 78,5 miliona evra za saniranje ekonomsko-socijalnih posledica pandemije, 15 miliona evra za plaćanje troškova avionske dopreme hitnih medicinskih potreba i sredstava, kao i 7,5 miliona evra za preuređenje i opremu laboratorije za izradu testova za koronavirus.

15:45 Tri nova slučaja koronavirusa zabeležena su u sredinama sa većinskim srpskim stanovništvom na Kosovu, saopštio je specijalista epidemiologije Aleksandar Antonijević iz Zavoda za javno zdravlje Kosovska Mitrovica, na konferenciji za novinare.

15:21 Od poslednjeg izveštaja do 15 časova 8. aprila preminule su još četiri osobe u Srbiji, čime se ukupan broj umrlih povećao na 65. Registrovano je ukupno 2.666 potvrđenih slučajeva COVID 19. Preminule su četiri osobe muškog pola.

Od poslednjeg izveštaja testirani su uzorci 1.135 osoba od kojih je 219 pozitivno. Opširnije OVDE.

13:40 U Srbiji se uvodi policijski čas ovog vikenda, od petka u 17h do ponedeljka u 5h ujutru, potvrđeno je za Nova.rs iz kabineta predsednice Vlade Ane Brnabić. Opširnije OVDE.

13:30 Dozvole za kretanje u vreme policijskog časa od danas popodne mogu da se dobiju elektronski. Reč je o dozvolama za kretanje privrednika, poljoprivrednika i građana koji brinu o drugima, rekla je premijerka Ana Brnabić.

13:25 Vršilac dužnosti direktora Infektivne klinike KBC Kosova, Ljindita Ajazaj Beriša je izjavila da je na Infektivnoj klinici od koronavirusa smešteno 49 osoba, od kojih je 40 u stabilnom stanju, 7 na terapiji kiseonikom i dve na mehaničkoj ventilaciji. Ona je kazala da je sinoć preminula jedna osoba koja je, pored COVID 19, imala i druge bolesti.

Istovremeno je rečeno da je pacijent „nula“, prvi pacijent koji je primljen na kliniku, starac od 77 godina iz Vitine otpušten kući.

Od osoblja klinike koronavirusom je zaraženo pet medicinskih sestara, one su u dobrom zdravstvenom stanju, tri se nalaze na klinici a dve u samoizolaciji u svojim kućama.

Nacionalni institut javnog zdravlja Kosova (NIJZ) saopštio je sinoć da je u toku jučerašnjeg dana na Kosovu otkriveno još 19 osoba zaraženih korona virusom, dok je 6 osoba izlečeno.

13:10 Starija osoba (80) koja je u utorak preminula u čačanskoj Opštoj bolnici imala je koronavirus, potvrdio je danas gradski radni tim za praćenje epidemije korone.

13:00 Mobilna aplikacija Drive.Go, koja pruža mogućnost plaćanja goriva na benzinskim pumpama, bez ulaska u prodajni objekat, ; po prvi put u Srbiji dostupna je potrošačima za korišćenje na NIS Petrol i Gazprom benzinskim stanicama, objavila je danas Naftna industrija Srbije (NIS).

Kako je navedeno, Drive.Go aplikacija je jednostavna za upotrebu, a potrebno je da potrošač na svom telefonu instalira Drive.Go mobilnu aplikaciju sa Google Play i Apple Store-a i prilikom registracije unese bankarsku karticu kojom će obavljati plaćanje.

12:50 Premijerka Ana Brnabić rekla je da je Srbija kupila dodatnih 90.000 standardnih PCR testova za Kovid -19, od kojih će 60.000 biti u Kliničkom centru Srbije, a 30.000 će biti podeljeno jugu centralne Srbije, u Nišu.

12:40 U srpskim sredinama na Kosovu i Metohij registrovana su tri nova slučaja inficiranih koronavirusom – dva u Kosovskoj Mitrovici, a jedan u Zvečanu. Ukupan broj zaraženih u srpskim sredinama je sada 36, od kojih je jedna osoba iz Leposavića preminula ranije, saopšteno je iz Kriznog štaba u Mitrovici. Većina zaraženih je na lečenju u bolnici i karantinu u Studentskom domu u Mitrovici. Sedmoro obolelih je u kliničkim centrima u Nišu i Beogradu.

12:33 Prema poslednjim podacima, u Bosni i Hercegovini je ukupno 790 zaraženih koronavirusom. Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu potvrđen je koronavirus kod još 13 ljudi, dok su u Republici Srpskoj registrovana još dva slučaja zaraze.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je u sredu ujutru da su u tom bosanskohercegovačkom entitetu u poslednja 24 sata zabeležena dva slučaja zaraze koronavirusom.

“Urađeno je 179 uzoraka, od kojih su dva pozitivna na koronavirus. Jedan pacijent je srednje, a drugi mlađe životne dobi, jedan iz Banjaluke i drugi iz Laktaša. Jedan je hospitalizovan“, istakao je Šeranić.

U Republici Srpskoj dosad je evidentirano 348 osoba kod kojih je pozitivan test na koronavirus, dok je 12 osoba preminulo.

12:28 U Novom Sadu danas će biti otvorena kovid ambulanta samo za trudnice, koje su pozitivne na virus korona, najavio je direktor Doma zdravlja Novi Sad Veselin Bojat.

12:20 U poslednja 24 sata broj zaraženih osoba u Leskovcu povećao se sa 30 na 62, u Jablaničkom okrugu registrovano je još pet obolelih, dok je po pet u Vlasotincu i Medveđi i jedan oboleli u Bojniku.

Među zaraženima su i 23 zdravstvena radnika, petoro iz leskovačkog Doma zdravlja, a 18 iz leskovačke Opšte bolnice, gde je na Infektivnom odeljenju najteža situacija, rekao je za RTS direktor te zdravstvene ustanove Nebojša Dimitrijević.

12:02 Jedna medicinska sestra koja radi u Institutu za plućne bolesti u Sremskoj Kamenici, pozitivna je na virus korona, ona je testirana pre ulaska u Institut i zaražena je mimo kolektiva, a svi njeni kontakti su negativni, izjavio je danas pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.

11:50 Pet radnika popravne službe i zdravstveni radnik pritvorske jedinice u Kosovskoj Mitrovici, inficirani su koronavirusom, potvrdio je za Gazeta Express portparol Kosovske popravne službe Fljorent Gaši.

11:35 Prema poslednjim podacima kragujevačkog Instituta za javno zdravlje, u Šumadijskom okrugu registrovano je četiri novih pozitivnih osoba na virus korona.

Poslednji rezultati koje je Institut za javno zdravlje Kragujevac saopštio, a koji se odnose na period do juče u 17.00 časova, govore da je na teritoriji tog okruga ukupno zaraženo korona virusom 42 građana, dok je njih 1.634 u kućnoj izolaciji.

11:25 U privremenoj bolnici u Sportskom centru „Čair“ smešteno je 136 osoba zaraženih virusom korona sa blažom kliničkom slikom, izjavio je danas koordinator te privremene bolnice doktor Goran Stanojević dodajući da su zbog pogoršanja stanja dva pacijenta juče prebačena na Infektivnu kliniku.

11:15 Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović najavio da će danas biti potpisan sporazum između kineskih zvaničnika i Vlade o donaciji za dve laboratorije za testiranje uzoraka na koronu.

11:06 U Vojvodini su u poslednja 24 sata potvrđena još 23 slučaja koronavirusa, rekao je predsednik Vlade Vojvodine Igor Mirović na konferenciji za novinare. U poslednja 24 sata testirano je 310 ljudi, 48 pacijenata nalazi se u privremenoj bolnici na novosadskom sajmu. Najveći broj obolelih u Vojvodini registrovan je u Novom Sadu i to 86.

11:03 Na beogradski aerodrom “Nikola Tesla” danas oko 10.30 je sleteo avion kojim je dopremljena medicinska pomoć Srbiji iz Turske.

Donacija iz Turske sadrži različita medicinska sredstva, uključujući 100.000 zaštitnih maski, 2.000 zaštitnih odela, kao i 1.500 testova za Covid 19.

10:49 Unicef je predstavio otvorene programe, aplikacije za interaktivnu nastavu i učenje preko interneta. Ove programe mogu koristiti učenici i nastavnici. Više informacija možete pročitati OVDE.

10:36 Novopazarci zaraženi koronom, koji imaju lakše simptome, biće smeštani u ovdašnju Srednju medicinsku školu „Dva heroja“, gde će imati sve uslove za lečenje. U toku je opremanje prostorija škole krevetima, posteljinama i odgovarajućim nameštajem, a gradu u opremanju pomažu i ovdašnja preduzeća i preduzetnici, pišu Novosti.

10:30 Direktorka Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ Verica Jovanović izjavila je da su do sada testirana 2.323 zdravstvena radnika, da je 260 zaposlenih u zdravstvenom sistemu pozitivno na koronavirus, a da se za određeni broj čekaju nalazi.

10:20 Nakon tri i po nedelje vanrednog stanja i nedelju dana od uvođenja rigoroznijih mera u Španiji, te mere počinju da daju rezultate, prenosi ambasadorka Srbije u toj zemlji Katarina Lalić i dodaje da još oko 70-80 građana Srbije, koji su se zatekli u Španiji kada je izbila pandemija žele da se vrate, i da Ambasada ulaže maksimalne napore da im pomogne.

10:05 U Crnoj Gori je, od preseka u utorak u 17,45 pa do jutros, analizirano 175 testiranih uzoraka od kojih je sedam bilo pozitivno na novi koronavirus. Ukupno je zaraženo 248 ljudi.

09:50 Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da su građani poštovali zabranu kretanja i da je sinoć u celoj Srbiji bilo oko 150 ljudi koji su kršili policijski čas.

09:45 U GAK u Višegradskoj povećan je broj porođaja i u poslednja 24 sata rođeno je 35 beba, kaže direktor te ustanove Aleksandar Stefanović. On je za Tanjug rekao da ekipe rade pojačano zbog većeg priliva trudnica iz porodilišta Narodni front, Zemun, Zvezdara.

09:35 „Koronavirus će biti savladan, samo virusolozi treba da odrade svoj posao i uporede sojeve, kako bi utvrdili njihove razlike u genomima i odredili sastav vakcine“, izjavila je dr Ana Gligić, svojeveremeno angažovana u borbi za suzbijanje epidemije variole vere u Srbiji.

09:14 U Novom Pazaru koronavirusom zaraženo je 26 osoba, a direktor opšte bolnice u Meho Mahmutović najavio je da će srednja medicinska škola biti pretvorena u privremenu bolnicu.

On je za Radio-televiziju Srbije (RTS) rekao da je ta zgrada dobra jer je u krugu bolnice i da će, ako se stanje zaraženih pogorša, oni moći lako da budu prebačeni na infektivno odeljenje bolnice.

09:11 Sredstva za dezinfekciju imala su najveći rast prodaje u trećoj nedelji marta, od neverovatnih 702,9 odsto u odnosu na istu sedmicu prošle godine, pokazuju podaci agencije „Nilsen“. Građani su, u tom periodu, kupovali tri puta više rukavica, a gotovo tri puta je bila veća i potražnja za sapunima. Kako „Novosti“ saznaju, u pojedinim trgovinskim lancima prodaja kvasca je u prethodnom mesecu povećana za čak 556 odsto. Više informacija možete pročitati OVDE.

09:06 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će isplata penzija početi od 10. aprila sa dodatkom od 4.000 dinara za sve penzionere. „To je za njih veoma važno, jer su oni najsiromašniji deo”, rekao je Vučić. Više informacija možete pročitati OVDE.

08:52 Ruski vojni lekari su u Beogradu za jedan dan pregledali više od 100 pacijenata, kod kojih postoji sumnja da su zaraženi virusom Kovid-19, prenosi televizija “Zvezda”, zvanični servis ruskog Ministarstva odbrane. Ruski timovi su takođe dezinfikovali VMA.

08:34 Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija je, posle gotovo mesec dana, održao sednicu otvorenu za javnost, organizovanu kao video konferenciju, zbog pandemije koronavirusa, javlja AP.

Po prvi put od 12. marta su mediji i javnost mogli da prate sednicu Saveta bezbednosti, na kojoj je izaslanik svetske organizacije za Mali Mahamat Saleh Anadif saoštio podatak da je u toj afričkoj zemlji 46 osoba zaraženo koronavirusom, uključujući i jednog pripadnika mirovnih snaga UN, a da je bolest dosad odnela pet života.

Pošto je Anadif predstavio svoj izveštaj, sednica Saveta bezbednosti je nastavljena iza zatvorenih vrata.

08:10 Pedesetak korisnika splitskog Doma za stare i nemoćne osobe je preseljeno u KBC Split – Križine, zbog deset osoba zaraženih koronavirusom. Korisnike Doma prevozili su medicinski radnici u skafanderima.

Direktor Doma za stare i nemoćne Ivan Škaričić izjavio je da je petnaestak štićenika prethodnih dana imalo temperaturu, ne visoku, a pre dva dana su obavljeni testovi na koronavirus koji su pokazali da ih je deset pozitivno.

Štićenici su imali prethodnih desetak dana određene simptome, a svakodnevno su ih nadgledali lekari.

Zaposleni koji su bili u kontaktu s penzionerima na drugom spratu, gde ih se nalazilo ukupno pedeset, ići će u samoizolaciju.

08:05 Još jedna osoba je preminula usled posledica koronavirusa na Kosovu, čime je broj preminulih porastao na pet. Potvrđeno je još 19 novih pozitivnih slučajeva, najnoviji su podaci kosovskog Nacionalnog instituta za javno zdravlje, prenosi Kossev.

Pozitivni slučajevi su slučajevi kontakta, njih sedam je iz Smrekovnice u opštini Vučitrn, tri je sa prebivalištem u Prištini, dok su ostali slučajevi iz opština Mališevo, Uroševac, Klina, Đakovica, Gnjilane, Kamenica i Vučitrn, navodi KoSSev.

Iz ovog Instituta su saopštili da je u utorak i izlečeno šest pacijenata, a da je do sada ukupno izlečeno 30.

Od 8. februara do 7. aprila testirano je ukupno 2.352 sumnjivih uzoraka od kojih je pozitivno ukupno 184 dok je zabeleženo i pet smrtnih slučajeva.

08:00 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da je bila greška Vlade Srbije usvajanje uredbe o informisanju tokom pandemije koronavirusa, zbog čega je tražio od premijerke Ane Brnabić da je ukine.

Svaka laž koju su prosuli, a bilo ih bezbroj, nisu rekli istinu, lagali su i obmanjivali javnost u teškom trenutku, rekao je Vučić i ocenio kako nije dobro što su novinarku jednog portala držali u pritvoru sedam sati nakon teksta o stanju u KC Vojvodina. Zamolio sam premijerku da ukine tu uredbu Vlade Srbije, rekao je Vučić i naglasio da smatra da je to bila greška i da se premijerka Ana Brnabić i on o tome nisu konsultovali. Više informacija možete pročitati OVDE.

07:55 Biro za društvena istraživanja (BIRODI) predložio je Vladi Srbije da mere smanjenja negativnih efekata pandemije korona virusa donese u formi „Zakona o državnoj pomoći u vreme i posle pandemije virus COVID-19“, kojim bi se čuvala vladavina prava i garantovala pravna sigurnost poslovanja u Srbiji.

U saopštenju BIRODI-ja navodi se da bi se tim zakonom, između ostalog, osnovalo telo za monitoring realizacije ekonomskih mera čiji bi članovi bili najeminentniji stručnjaci iz oblasti ekonomije, prava, revizije, sociologije društvenog razvoja, poslanici Skupštine Srbije svih poslaničkih grupa i predstavnici Državne revizorske institucije.

Takođe, izvršila bi se poreska stimulacija industrijske participacije, odnosno radničkog akcionarstva i uvelo, kao obaveza, potpisivanje Klauzule o integritetu primaoca državne podrške. Više informacija možete pročitati OVDE.

07:50 Epidemiolog Predrag Kon Izjavio je da je sada maskimum epidemije i da se plaši još šeste nedelje, naglasivši da „čekanja više nema“.

„Ako ćemo da preduzimamo drastičnije mere, sada je došlo vreme da se o tome odlučuje“, rekao je Kon za Danas. Više informacija možete pročitati OVDE.

Informacije od predhodnog dana možete pogledati OVDE.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend