Lokalne vesti

Kostolac 2013. dobija muzej rudarstva

Privredno društvo "Termoelektrane i kopovi Kostolac" započelo je pripreme za osnivanje muzeja, u čast višedecenijske rudarske tradicije ovog kraja.

Momčilo Gardinović, rukovodilac projekta, kaže da će se budući muzej nalaziti na površinskom kopu Klenovnik, koji više nije u funkciji, a kompleks će činiti unutrašnja postavka na oko 320 kvadrata i otvoreni prostor na oko 2 hektara.

"U toku je izrada projektne dokumentacije koja je poverena Rudarskom institutu iz Beograda. Planirano je da se upravna zgrada PK "Klenovnik" rekonstruiše i privede funkciji muzeja, a da se spoljašnji prostor dodatno oplemeni. U muzeju ćemo izlagati stare alate, mašine fotografije, a za spoljašnju postavku već imamo bagere, lokomotive, mašine, mehanizaciju za geodeziju" navodi Gardinović.

On napominje da će muzej u Kostolcu biti savremen i da neće imati samo staru postavku, već će omogućiti interaktivan pristup.

"Planiramo da nabavimo savremenu opremu, video bim, projektore. U muzeju rudarstva će biti, na jedan moderan i pre svega edukativan način, postavljena kompletna naša istorija" kaže Garadinović.

Na spoljašnjem prostoru biće uređeno zelenilo, pešačke staze, fontane, kao i amfiteatar.

Tim iz "Kostolaca" vredno radi na ovom zadatku, planirano je da projektna dokumentacija bude završena do kraja 2011. godine, a muzej bi mogao biti otvoren 2013. godine.

Organizovana eksploatacija uglja na prostoru kostolačkog basena počela je 1870. godine. Najveće zasluge za istraživanja ležišta uglja i otvaranje jame Stari Kostolac pripadaju beogradskom industrijalcu Đorđu Vajfertu.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend