Lokalne vesti

Kvalitet vazduha i vode

U Požarevcu i Kostolcu tokom prošle godine nije bilo poremećaja u kvalitetu vode za piće iz gradskih mreža, izjavila je dr Zorica Rogožarski iz Zavoda za javno zdravlje. Problemi sa kvalitetom vode za piće prisutni su kod kaptiranih izvora i u individulanim bunarima.

Dok u gradskoj mreži nisu registrovane vrednosti štetnih matrija koje mogu da utiču na zdravlje ljudi, kod kaptiranih izvora tokom čitave godine dolazilo je do poremećaja, a po ispitivanjima u decembru bili su ispravni samo izvori u poljoprivrednoj školi i petrovačkoj obilaznici. Loš kvalitet vode pokazuju ispitivanja individualnih bunara. U pojedinim selima neispravno je 70 do 100 odsto bunara, kaže Rogožarski.

„Veliki procenat voda u našim seoskim domaćinstvima je bio neispravan. Što se kontrole izvora tiče, u Požarevcu se kontroliše 10 takvih objekata, a u decembru su bila ispravna samo dva. Ostale vode sa javnih česmi bile su neispravne".

Ona je rekla i da je po kvalitetu vazduh u Smederevu umereno, a u Požarevcu neznatno do umereno zagađen.

„Granične vrednosti zagađujućih materija nisu bile povišene na godišnjem nivou u Požarevcu. Ista situacija je i u Smederevu, ali se mora reći da je veliki broj dana u Smederevu bio sa koncentracijama čađi preko dozvoljenih vrednosti".

Kako kaže Rogožarski, za smanjenje zagađenosti u Požarevcu neophodna je toplifikacija čitavog grada energijom iz termoelektrana, dok je u Smederevu potrebno naći način da se smanji broj individualnih ložišta i izmesti saobraćaj iz centra grada.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend