Društvo Lokalne vesti Naše pare

Legalizacija omela gašenje individualnih ložišta?

Aktivna individualna ložišta tokom zime jedan su od uzroka povećanog zagađenja vazduha. Gradonačelnik Požarevca, Bane Spasović kaže da i pored značajnih ulaganja u proširenje toplifikacione mreže, postoji problem sa velikim brojem objekata u Požarevcu koji ne mogu da se priključe na grejanje jer za njih nije okončan postupak ozakonjenja.

Bane Spasović  kaže da je Požarevac mesečno izdaje par desetina rešenja o legalizaciji, što je dobar rezultat u odnosu na neke druge sredine. Međutim, za više od 10.000 objekata ozakonjenje nije okončano. Kao nelegalizovani, oni prema Zakonu o planiranju i zgradnji ne mogu da se priključe na toplifikacionu mrežu, odnosno bilo koju drugu komunalnu mrežu.

Građani su ranije mogli da sa pokretanjem postupka legalizacije ostvare mogućnost da objekat dobiju komunalne priključke. To već izvesno vreme nije moguće, a gradonačelnik očekuje da će se naći neko rešenje za ovaj problem.

„Mnogi građani ne mogu da se priključe na mrežu i pored toga što imaju mogućnosti da plate priključke. Nadam se da će zakonodavac pronaći neko rešenje. Za nas u Požarevcu dobijanje toplifikacije nije pitanje luksuza, već spašavanje životne sredine i sprečavanje zagađenja vazduha.

Imamo takvu situaciju da umesto da se u nekoj ulici svi priključe na toplifikaciju, to uradi samo trećina donaćinstava, dok većina ostalih čeka na dobijanje dozvola“, kaže Spasović.

Gradonačelnik kaže da je u poslednje tri godine uloženo blizu 1,5 milijardi dinara u proširenje mreže grejanja. da  bi voleo da je veći deo Požarevca pokriven toplifikaciom, ali da to ipak nije slučaj.

Kako je početkom grejne sezone rekao v.d. direktora Toplifikacije Dejan Dačić, do pre godinu dana je odziv građana za priključenje na toplifikaciju u Požarevcu bio relativno dobar. Međutim, povezivanje objekata na grejanje više nije moguće bez rešenja o ozakonjenju. Inače, ozakonjenje jeste jedan od razloga zbog koga se građani ne priključuju na mrežu, ali ne i jedini, naveo je Dačić.

„Negde postoji, recimo,  velika razuđenost objekata. Takođe, verujte da ima negde oko 500 stanova koji mogućnost povezivanja imaju poslednjih 20 godina, a nisu se priključili. To je individualna stvar korisnika kada će i kako da se priključi na grejanje.“  

Prema njegovim rečima, u Požarevcu je do jeseni prošle godine bilo izvedeno oko 2.000 priključaka, s tim što je procenat korisnika koji su priključeni na mrežu iznosio oko 40 odsto. 

Kako kaže gradonačelnik, problem sa priključivanjem korisnika na mrežu grejanja u gradu pokušavaju da ubrzaju i davanjem prioriteta, odnosno ubrzavanjem procedura za objekte u ulicama u kojima je izgrađena komunalna infrastrukura.

Inače, ekonomska cena priključka na grejanje u Požarevcu iznosi između 800.000 i 900.000 dinara, a korisnici plaćaju oko 30 odsto te cene, kaže Dačić.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend