Lokalne vesti

Mira traži veću Slobodanovu penziju

Udovica nekadašnjeg predsednika Jugoslavije i haškog optuženika Slobodana Miloševića, Mirjana Marković, ponovo će tražiti od države njegovu predsedničku penziju.

Uprkos tome što je njen zahtev već jednom dobio "crveno svetlo", Markovićeva, kako potvrđuje izvor Novosti, neće odustati.

"Obrazloženje koje smo dobili kada je zahtev odbijen, bilo je u suprotnosti sa tadašnjim zakonom", kaže taj sagovornik blizak udovici bivšeg predsednika.

"Država je, naime, navela, da zbog procesa koji se vodi protiv njega u Hagu, ne može da dobije penziju. Tako ga je unapred i pre suda proglasila krivim, uprkos tome što je on bio samo optužen, a ne i osuđen. A, pošto je preminuo pre presude, to znači da je umro nevin", kaže on.

Ako bi Markovićeva dobila predsedničku penziju svog pokojnog supruga, ona bi iznosila oko 114.400 dinara.

Naime, prema podacima Agencije za borbu protiv korupcije, plata šefa države je 143.000 dinara. A, prema Zakonu o predsedniku Republike, primanja penzionisanog predsednika iznose 80 odsto od plate aktuelnog. To znači da bi na rusku adresu Markovićeve svakog meseca stizalo skoro duplo više od sadašnjih 60.000 dinara koliko dobija.

Kako nezvanično saznaju Novosti, penzijski fond još nije odgovorio na žalbu advokata Mirjane Marković na rešenje kojim joj se dodeljuje invalidska penzija njenog pokojnog supruga.

Naime, Fond PIO je krajem 2004. godine, utvrdio da Markovićeva ima pravo na starosnu penziju koju je stekla kao bivši profesor sociologije na Beogradskom univerzitetu.

Njena primanja kao penzionera iznosila su oko 58.000 dinara. Taj novac, međutim, nikada nije podigla, zato što je otišla u Rusiju, pošto je za njom bila raspisana Interpolova poternica.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend