Lokalne vesti

Otvorena izložba slika Desanke Stojanović

U Galeriji savremene umetnosti u Požarevcu otvorena je izložba slika pod nazivom „Na krilima“ autora Desanke Stanojević.

Prisutnim gostima obratila se u ime Narodnog muzeja Biljana Milosavljević Pićurić, dipl. istoričar umetnosti, koja je i otvorila ovu izložbu.

„Dela kojima nam se autorka izložbe predstavlja nastala su u periodu od 2013. do 2018. godine u okviru ciklusa „Na krilima“. U stilu magičnog realizma Desanka vešto prepliće elemente fantastike sa stvarnošću, poistovećujući se na taj način sa njom i čineći celinu zasnovanu na objektivnom odnosu. Kombinovanjem slikarskog umeća i velike maštovitosti ova umetnica na svojstven način uvodi glavnog lika na svojim delima, svog unuka, u svet bajki, imaginacije i čudesa u kom se sve želje i nadanja ostvaruju i gde nema mesta nesreći i konfliktu. rekla je Biljana Milosavljeviž Pićurić.

Osvrt na umetnička dela Desanke Stanojević takođe u kritici predstavila je Marina Radosavljević, kustos, Narodnog muzeja u Požarevcu.

„Prividno narativne kompozicije iskazuju subjektivno viđenje ličnog okruženja. Glavni ikonografski motivi na slikama su dečije i životinjske figure, kao i anđeosko krilo koje stoji kao lajtmotiv provejavajući skoro na svakoj slici. Simbolizam krila ispoljava se u različitim oblicima, a svi se svode na uopšteni pojam duhovne lakoće i uspinjanja sa zemlje u nebo. Obeležje su božanskog i svega onoga što mu se preobražajem može približiti: anđeli i ljudska duša, kod Dese prikazana kroz dečju nevinost i poverenje. naglasila je Marina Radosavljević

Nakon izlaganja kustosa mnogobrojnim gostima obratila se autorka izložbe koja se zahvalila posetiocima, porodici, prijateljima i organizatorima izložbe.

Otvaranje izložbe je propraćeno muzičkim numerama profesora Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ Požarevac Marte Blagojević i Ilije Rajkovića.

Izložba će trajati do 30.avgusta. Ulaz je slobodan.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend