Lokalne vesti

Počela dečija nedelja

Dečija nedelja koja se ove godine obeležava od 7. do 13. oktobra pod sloganom „Da pravo svako – dete uživa lako“, počela je danas i biće obeležena brojnim aktivnostima koje će zajedno sa Udruženjem prijatelji dece Požarevca organizovati Gradska biblioteka, PU „Ljubica Vrebalov“, Osnovne škole i Centar za dnevni boravak dece.

Dečija nedelja se svakog oktobra realizuje u cilju poboljšanja položaja deteta u Srbiji.

Osnovni ciljevi dečije nedelje su pre svega skretanje pažnje najšire javnosti na prava i potrebe dece kao i ukazivanje na odgovornost koju porodica, škola, država i njene institucije imaju u zaštiti dece i ostvarivanju njihovih prava. Takođe učenici će imati mogućnost da prema svojim planovima posete Galeriju „M. P. Barili“, Narodni muzej, Etno park na Tulbi i Kuću Dobrnjčevih.

Predškolska ustanova „Ljubica Vrebalov“ organizuje radionice po vrtićima radi poznavanja dečijih prava, razgovore sa decom kao i izradu panoa sa dečijim odgovorima. U utorak predškolci će imati mogućnost da pogledaju projekciju filma u centru za kulturu, dok će mlađe grupe imati organizovane aktivnosti, a četvrtak je rezervisan za sportske aktivnosti koje će se realizovati u vrtiću Neven na novoizgrađenom igralištu. U sredu će biti organizovana centralna manifestacija za predškolce, maskenbal. U petak će u svakom od vrtića biti organizovane aktivnosti u zavisnosti od dogovora sa vaspitačima, modne revije, sađenje novih sadnica, izložbe kućnih ljubimaca…

Osnovnim školama je ostavljena mogućnost da prema svojim programima organizuju svoje aktivnosti, ekološke radionice, izložbe, izlete kao i sportske turnire.

Tradicionalno učenici prvog razreda će tokom Dečije nedelje obići Gradsku biblioteku i besplatno se učlaniti. U utorak za učenike od trećeg do petog razreda biće organizovana promocija knjige „Dar-Mar“ Dragane Mladenović, dok će u sredu za učenike trećeg i četvrtog razreda biti organizovana radionica pod nazivom Drug i drugarica – igra bez granica. U četvrtak biblioteku će posetiti učenici starijih razreda koji će učestvovati na radionici, Siledžije su pravi gnjavatori, dok će u petak gost biblioteke biti pisac za decu Robert takarič.

Korisnici usluga Centra za nevni boravka danas sus e družili sa učenicima Ekonomske škole, a već sutra  i u četvrtak će obići Galeriju savremene umetnosti. U sredu će obići Čačalicu i družiti se sa članovima Udruženja „Prijatelji Čačalice“, a u petak će uzeti učešće na festivalu „Cvet na dlanu“ u Petrovcu na Mlavi.

Radiša Đorđević, predsednik Udruženja Prijatelji dece Požarevca je istakao da se ovim zajedničkim akcijama doprinosi afirmaciji dečijih prava i stvaralaštva mladih.

Odrasli se podsećaju na potrebu smislene komunikacije, podsticanja istinskog uključivanja dece u društveni život i razvoj partnerstva kao temelja budućeg zajedničkog učešća u realizaciji svih aktivnosti.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend