Lokalne vesti

Poruke sa samita u Viminacijumu

Predsednik Albanije rekao na 9. Uneskovom samitu lidera zemalja jugoistočne Evrope da bi i predstavnicima Kosova trebalo omogućiti učešće na ovakvim skupovima.

Političari treba da se potrude da se i glas kosovskih vlasti čuje, u cilju poboljšanja dijaloga, kazao je Bamir Topi, na arheološkom lokalitetu Viminacijum, gde je danas počeo samit šefova država jugoistočne Evrope pod nazivom "Savremena umetnost i pomirenje u jugoistočnoj Evropi".

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović je rekao da je BiH jedinstvena po mnogo čemu, pre svega po multikulturalnosti, navodeći da je ta zemlja prošla kroz težak period rata u kojem su stradali kulturni spomenici, kao i džamije, mostovi i crkve.

On je pohvalio saradnju zemalja bivše Jugoslavije na zajedničkoj inicijativi da se predloži da u spisak Uneskovog kulturnog nasleđa uđu i srednjovekovni nadgrobni spomenici stećci.

Izetbegović je takođe pozvao učesnike današnjeg samita da podrže inicijativu da se naredni, deseti skup lidera zemalja jugoistočne Evrope posvećen kulturi održi u BiH, odnosno u Mostaru.

Nakon Izetbegovića, učesnicima se obratio bugarski predsednik Georgi Prvanov i rekao je da susreti poput ovog predstavljaju dokaz da pomirenje u regionu nije fraza i nešto deklarativno, već istinski proces i ukazao da je potrebno iskoristiti sve mogućnosti za izgradnju novih kulturnih koridora.

Prvanov je podsetio da je baština regiona jugoistočne Evrope iz različitih epoha i višeslojna i založio se ya to da se ulože zajednički napori kako bi ona postala i deo baštine Evrope. "Kulturni procesi predstavljaju podsticaj za dijalog i pomirenje, ali i za unapređenje biznisa", ukazao je bugarski predsednik.

Generalna direktorka Uneska Irina Bokova rekla je da samiti lidera regiona pokazuju odlučnost političkih lidera da promovišu ulogu kulture i umetnosti u pomirenju, dodajući da je dijalog suštinski za konsolidaciju tolerancije.

Ovi samiti su, prema njenim rečima, ukazali na potrebu promovisanja kulture raznolikosti i zajedničkog nasleđa. Misija Uneska jeste da napravi most između umetnika i ljudi koji donose odluke, poput šefova država, poručila je direktorka Uneska.

Na samitu na arheološkom lokalitetu u Viminacijumu kod Kostolca, koji zajednički organizuju Srbija i Unesko, pored domaćina Borisa Tadića, učestvuju i predsednici Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, Albanije i Bugarske, Ivo Josipović, Filip Vujanović, Đorđe Ivanov, Bamir Topi i Georgi Prvanov, kao i član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović.

Pored Bokove, prisutni su i evropska poverenica za obrazovanje, kulturu, višejezičnost i omladinu Andrula Vasiliju i glavna direktorka za obrazovanje, kulturu, kulturno nasleđe, sport i omladinu Saveta Evrope Gabrijel Bateni Dragoni.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend