Lokalne vesti

Socijalna politika

Socijalna davanja u budžetu Požarevca za 2016.godinu iznose oko 94 miliona dinara. To je oko 2,7 odsto ukupnog budžeta na nivou grada. Ova sredstva obuhvataju širok dijapazon usluga, dotacija i materijalnih davanja.

Pre svega bi trebalo napomenuti da su korisnici ovih sredstva preko kojih se ostvaruje socijalna politika Grad Požarevac, Centar za socijalni rad, Crveni krst, udruženja osoba sa invaliditetom, kao i nevladine organizacije koje kroz projekte ostvaruju javni interes u ovoj oblasti.

Građani Požarevca u manjoj meri su upoznati sa konkretnim načinima na koji se ostvaruju socijlna davanja i smatraju da u ovoj oblasti, iako je strogo uređena postoji veliki broj krajnjih korisnika koji svojim „stvarnim statusom ne zaslužuju ovu vrstu pomoći.

 

 

Deo socijalnih davanja, oko 30 odsto, odnosi se na socijalna pomoć gde građani dobijaju novčane naknade u naturi. U ovu grupu spadaju i socijalno ugroženi građani, mahom stara lica, koja su oslobođena plaćanja komunalnih usluga za odnošenje smeće i tplaćanje utroška vode u ukupnom iznosu od oko 28 miliona dinara.

Za podršku socio-humanitarnim organizacijama i dotacije udruženjima grad na godišnjem nivou izdvaja oko 10 miliona dinara ili oko 11 odsto.

Savetodavne terapeutske i socijalno-edukativne usluge gde se podržavaju konkretni programi namenjeni socijalno ugroženom stanovništvu u socijalnom budžetu učestvuju sa približno četvrtinom socijalnog budžeta ili oko 24 miliona dinara.

Projekti Crvenog krsta, odnosno  Narodna kuhinja dobijaju oko 15 miliona dinara ili oko 15 odsto socijalnog budžeta.

Konačno dečja zaštita koja se mahom odnosi na materijalnu podrška u okviru populacione politike učestvuje sa oko 17 miliona dinara ili nešto manje od 20 odsto.

 

Narodna kuhinja

 

Zbog porasta siromaštva, raste i broj korisnika Narodne kuhinje. Požarevačka narodna kuhinja broji 850 korisnika, od kojih je 450 dece starosti do 18 godina.

Narodna kuhinja Crvenog krsta zadovoljava potrebe korisnika sa teritorije grada Požarevca, Kostolca i Starog Kostolca, tako da socijalni radnici dnevno pređu i po 100 kilometara, ne bi li zbrinuli socijalno ugrožene porodice. Obroci se distribuiraju na ukupno devet punktova.

Da bi se zbrinuli korisnici narodne kuhinje, čiji broj raste iz godine u godinu, Vlada Repubilke Srbije preko Crvenog krsta Srbije obezbeđuje namirnice, a lokalna samouprava finansira troškove pripreme i distribuciju.

Narodna kuhinja u Požarevcu postoji od 1995. godine i od tada radi neprekidno i od osnivanja bilo je oscilacija u broju korisnika. U odnosu na 2012. godinu, broj korisnika je povećan za skoro četrvtinu. Tada je bilo 660 korisnika na području Kostolca i Požarevca 48% korisnika su i deca uzrasta do 15 godina.

 

Socijalno ugroženo stanovništvo

 

Direktor Centra za socijalni rad u Požarevcu Branislav Popović kaže da je na teritoriji Grada Požarevca specifična situaciju u smislu da je Kostolac jedna od opština u Srbiji s najvećim  prosekom zarada, a da je tu istovremeno i najviše socijalno ugroženih. Takodje, zbog velikog broja onih koji ostaju bez posla, najstariji sugradjani nisu više najugroženija popluacija.

Ne iznoseći precizne brojke, Popović navodi da se broj korisnika novčane pomoći koju ostvaruju preko Centra za socijalni rad povećava iz dana u dan.

Od 10.00 do 30.000 dinara, u proseku, najviše su tražili oni koji su se iznenada našli u teškoj situaciji iz koje sami nisu mogli da izađu,te su dobili novac da kupe osnovne životne namirnice,  pomoć za popravku krova, plaćanje računa za struju ili vodu, za troškove lečenja, za saniranje kuće koja je oštećena poplavom ili jakim vetrom. Iz kase požarevačkog Centara za socijalni rad izmedju ostalog obezbedjena je školska užina za 78 učenika osnovnih škola sa područja Grada.

 

Naknade za decu

 

Novčanu naknadu za prvorođeno dete koju isplaćuje grad, majke mogu da ostvare godinu dana nakon što steknu prebivalište u Požarevcu. U drugim gradovima je potrebno da prođe i do dve godine. Iznos naknade je 40.000 dinara, kaže Zoran Đorđević iz gradske uprave.

Mladi parovi često nisu upoznati sa ovakvim propisima zbog čega ne mogu da ostvare ovu vrstu pomoći.

Novčana naknada za prvorođeno dete se primenjuje od 2008. godine u Požarevcu. Prvih godinu dana nije postojalo vremensko ograničenje za podnošenje zahteva. Međutim, zbog mogućih zloupotreba ovakva praksa se promenila, pa je zato i vremenski rok ograničen na godinu dana ističe Đorđević.

On kaže da ima mnogo prijava iz drugih opština, a da u gradskoj upravi imaju evidenciju i koliko bi dece godišnje moglo da bude, da bi se isplanirao budzet za takve namene.

Zakon je propisao da jedino majke mogu da podnesu zahtev za dobijanje novčane pomoći, a to pravo mogu da izgube ili u slučaju smrtnog ishoda, bolesti ili nesposobnosti da se brinu o detetu. Jedino u takvim sitacijama, očevi imaju pravo da podnesu zahtev za dobijanje novčane pomoći za dete.

 

Tekst je deo projekta „Gde idu naše pare“ koji je finansijski podržalo Ministarstvo kulture i informisanja u okviru programa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u 2016. godini.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend