Lokalne vesti

Šta je dozvoljeno preneti preko granice

Tokom sezone godišnjih odmora nekoliko hiljada vozila pređe granicu tokom 24 sata. Koju god destinaciju da izaberu, putnici uvek sa putovanja donesu poneku sitnicu, bilo da je to za ličnu uspomenu ili za poklon. Ipak, dešava se da se odluče za poklon koji ne mogu da prenesu preko državne granice.

Kako bi putnici znali šta mogu da unesu, a šta da iznesu iz naše zemlja, njima se već tri godine na graničnim prelazima deli brošura sa ovim informacijama.

U Srbiji je dozvoljen unos i u skraćenom postupku sa carinom na graničnom prelazu do 3.000 evra po stopi carina od 10 odsto jedinstvenoj i PDV-a od 20 posto. Od novca, oružja, biljaka i životinja, pa do umetničkih dela. Iz carine potvrđuju da može skoro sve dogod imate određena odobrenja na papiru i dogod je namenjeno za sopstveno domaćinstvo, u količinama u kojima to nije trgovačkog karaktera.

Šta je to što se može doneti sa letovanja, zavisi i od destinacije na kojoj su putnici bili. Primera radi, sa Tajlanda se ne mogu doneti ni koral, ni školjka,  dok je iz Turske zabranjeno iznositi antikvitete, čaj, kafu, ali i začine.

S druge strane, u brošuri koja se dobija na granici stoji da što se tiče stvari koje se mogu iznositi, i tu postoje određena ograničenja.

Iznos deviza iz zemlje je ograničen, što znači da svi putnici mogu slobodno iz zemlje izneti do 10.000 evra.

Takođe, lični prtljag ne podleže naplati carine, a deo ličnog prtljaga može biti i 1 boks cigareta (200 komada) ili 50 cigara ili 100 cigarilosa ili 250 grama duvana ili kombinacija svih ovih proizvoda u količini od ukupno 250 grama, 1 litar žestokog alkoholnog pića ili 2 litre vina ili 1 litar penušavih i likerskih vina, 1 parfem i 1 toaletna voda, kao i 1 laptop računar. Кao deo ličnog prtljaga putnik može iznositi lekove za ličnu upotrebu, kao i lekove za svog kućnog ljubimca koji putuje s njim i to u količini koja je neophodna za uobičajenu terapiju. Posedovanje lekarskog recepta ili mišljenja lekara o potrebi korišćenja leka za uobičajenu terapiju nije potrebno.

Što se tiče hrane, putnik sa sobom može iznositi hranu u razumnoj količini, za koju je očigledno da je namenjena za lične potrebe i potrebe članova porodice, a koja je fabrički upakovana.

Putnicima je dozvoljeno da sa sobom vode kućne ljubimce, a putovanje kućnih ljubimaca moguće je ako ih prati uverenje (sertifikat) kojim se potvrđuje da su zdravi, redovno vakcinisani i čipovani.

Nije dozvoljeno da  se preko granice prenosi oružje, osim u situacijama kada za to poseduju dozvolu nadležnog organa – Ministartsva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Ukoliko iz zemlje iznosite neki predmet od kulturnog, umetničkog ili istorijskog značaja, u količini kojanema komercijalni karakter i namenjena je sopstvenim potrebama, neophodno je da posedujete odgovarajuću dozvolu.

Brošuru možete pogledati i na sajtu Uprave carina.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend