Društvo Lokalne vesti Naše pare

Subvencijama za novootvoreni privatni vrtić grad smanjuje liste čekanja

Danas je potpisan sporazum o saradnji između Gradske uprave grada Požarevca, PU „Ljubica Vrebalov“ i prvog privatnog vrtića koji je otvoren „Zdravo dete“. Na osnovu ovog sporazuma grad će subvencionisati boravak dece u ovom vrtiću čime će lista čekanja za upis biti smanjena za kako je danas rečeno 110 mesta.

Kako je istakao načelnik Gradske uprave Aleksandar Simonović, da bi roditelji ostvarili pravo da grad subvencioniše boravak njihovog deteta u novom vrtiću potrebno je da su već podneli zahtev za upis deteta u PU „Ljubica Vrebalov“ i da su ispunili uslove za upis deteta, ali da zbog nedostatka kapaciteta dete do sada nije upisano.

Kako bi roditelj mogao da upiše dete, najpre iz predškolske ustanove treba da preuzme odbijenicu ili potvrdu sa kojom odlazi u predškolsku ustanovu Zdravo dete i tamo zaključuje ugovor o boravku deteta. Nakon toga da bi im grad refundirao troškove boravka roditelji treba da ova dva dokumenta (odbijenicu i ugovor) donesu u kancelariju 12 gradske uprave. Nadležno odeljenje gradske uprave nakon toga donosi rešenje o priznavanju prava na naknadu dela troškova za boravak deteta.

Roditelji će predškolskoj ustanovi uplaćivati ceo iznos boravka deteta, a nakon toga u gradskoj upravi u sobi 35, doneti uplatnicu nakon čega će mu biti refundirano 80 posto od ekonomske cene utvrđene za boravak deteta u predškolskoj ustanovi Zdravo dete koja trenutno iznosi 23.000 dinara. Ovo znači da će grad subvencionisati boravak deteta u vrtiću sa 15.200, a roditeljima ostaje da mesečno za ovu namenu izdvoje 7.800 dinara.  

Merima Milaković, direktorka predškolske ustanove Zdravo dete je naglasila da već od 25. novembra kreće upis dece u novootvoreni vrtić, a sam vrtić sa radom počinje 2. decembra. Vrtić se nalazi u ulici Miodraga Markovića.

„Osim osnovnog boravka dece, vaspitnog rada sa njima i nege, naš vrtić ima i školicu sporta za svako dete dva puta nedeljno“, rekla je Milaković.

Kako je danas rečeno ovim protokolom koji je danas potpisan još jedna privatna ustanova je podstaknuta koja je podnela zahtev za verifikaciju u Ministarstvu prosvete, što prema rečima Tomice Stojanovića, člana Gradskog veća zaduženog za prosvetu, znači da bi već u sledećoj godini do septembra lista čekanja za upis u vrtiće trebalo da bude ukinuta, a sva deca upisana.

Takođe, ono što je naglašeno je da sve odluke koje su se odnosile na finansijsku podršku porodicama sa decom, a odnose se na blizance, treće i svako sledeće dete, kao i na samohranog roditelja, a primenjuju se u vrtićima lokalne samouprave, primenjivaće se i prilikom upisa dece u PU Zdravo dete.

Trenutno se na listama čekanja za upis u vrtić nalazi oko 240 deteta, a sa novootvorenim vrtićem ova lista će biti smanjena za njih 110.

Nakon potpisivanja sporazuma o saradnji predstavnici lokalne samouprave i PU „Ljubica Vrebalov“ su obišli novootvoreni privatni vrtić Zdravo dete.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend