Društvo Lokalne vesti Naše pare

Trajno rešenje za kostolačku deponiju u 2020?

Nekoliko desetina građana Kostolca prošetalo je sinoć ulicama tog mesta izražavajući protest zbog sporadičnih požara na lokalnoj deponiji koji su se dešavali prethodnih meseci. Građani zahtevaju sistemsko rešenje za problem deponije, a u odgovoru predsednika gradske opštine inicijatorima protesta navodi se da će do toga doći puštanjem u rad reciklažnog centra i transfer stanice u Požarevcu, kada će deponija konačno biti zatvorena.

Nakon što je protekle sedmice došlo do intenzivnijeg obgorevanja otpada na deponiji kod Starog Kostolca, grupa građana u Kostolcu uputila je lokalnim organima vlasti peticiju da se spreči ekološka katastrofa u tom mestu.  

 

Od predsednik gradske opštine, Serdža Krstanoskog juče su dobili odgovor u kome je navedeno koje su aktivnosti do sada sprovođene i na koji način se planira rešavanje problema sa otpadom u narednom periodu.

Gradska opština Kostolac je u okviru svojih nadležnosti i mogućnosti prošle godine preduzela određene aktivnosti na zaštiti deponije od sakupljača sekundarnih sirovina koji svojom nemarnošću izazivaju požare i raznošenje otpada na put i okolne parcele. Deponija je ograđena, uređene su  stražarske kućice i angažovani čuvari tokom dana. Međutim, na taj način je samo delimično rešen problem raznošenja otpada i izazivanje požara.

Tokom leta ove godine je došlo do nekoliko požara koje je jako teško gasiti zbog nepristupačnog terena i verovatno visokih temperatura koje su aktivirale žarišta na delovima deponije, navedeno je u odgovoru Krstanoskog koji je naveo i da je u prethodnom periodu organizovano nekoliko sastanaka sa rukovodstvom EPS-a u energetskom kompleksu u Kostolcu. Ovo zbog toga što se deponija nalazi na parceli koja je u vlasništvu EPS-a koji je na zahtev opštine angažovao svoju mehanizaciju i pristupio zatrpavanju deponije i ravnjanju terena.

U nastupajućem zimskom periodu više neće biti ovakvih problema, piše u odgovoru predsednika opštine.

Trajno rešenje je izgradnja reciklažnog centra za komunalni otpad u Požarevcu, čiji završetak se očekuje početkom 2020. Godine. Otpad će se odvoziti u Požarevac, a sadašnja deponija biće  zaključana i nepristupačna trećim licima.

Krstanoski je u odgovoru kostolačke uprave istakao da je nastajanju ovog problema doprineo nesavestan odnos građana  koji su na deponiji i još nekoliko lokacijanekontrolisano odlagali otpad.

 

Na protestu koji je organizovan sinoć, govornici na prostestu su izrazili očekivanje da će ono što im je izloženo kao plan u odgovoru na zahtev građana, biti i ostvareno u rokovima koji su naznačeni. Građanski aktivisti kažu da će pratiti situaciju na deponiji i dinamiku rešavanja problema, od čega će i zavisiti dalje akcije.  

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend