Lokalne vesti

U poslednje dve godine u Braničevskom okrugu od bolesti krvotoka umrlo 3.693 lica

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku u Srbiji je tokom 2018. godine umrlo 101.655 građana, a bolesti krvotoka i tumori su vodeći uzročnici smrtnosti pokazuju ovi podaci. U poslednje dve godine u Braničevskom okrugu od bolesti krvotoka umrlo 3.693 je lica.

Procenat smrtnosti poredeći muškarce i žene u našoj zemlji je skoro izjednačen, a najviše njih umrlo je od bolesti krvotoka, 52.663 lica. U Braničevskom okrugu prema ovim podacima u 2018. godini umrlo je 3.176 građana.

Poražavajuća statistika pokazuje, da su prema analizama koje Zavod za javno zdravlje u Požarevcu radi svake godine, u Braničevskom okrugu bolesti srca i krvotoka na  prvom mestu po broju umrlih, 2018. godine od ove bolesti umrlo je 1836 lica, dok je u 2017. umrlo 1857 lica. 

Iz Republičkog zavoda za statistiku navode da je prosečna starost umrlih u Srbiji bila 75,2 godine, kao i da je najveći broj umrlih bio starosti od 75 do 84 godine. 

Statistika pokazuje da svake godine u svetu od bolesti krvotoka umire preko 17,5 miliona ljudi i trend je da će do 2030. godine taj broj biti čak 23 miliona ljudi. 

“Da bismo to zaustavili postoje određene mere i aktivnosti koje ne zahtevaju velika odricanja, ali podrazumevaju da promenimo svoje ponašanje i odgovornost prema zdravlju u smislu korekcije faktora rizika, da povećamo nivo znanja kako bismo prepoznali prve znake i simptome akutnog infarkta miokarda i srčanog udara i da poštujemo preporuke lekara ukoliko smo preživeli infarct u smislu da se pridržavamo pravilne ishrane, redovne fizičke aktivnosti, da redovno kontrolišemo nivo šećera i masnoće u krvi, da kontrolišemo stres koliko je god to moguće i naravno da uzimamo preporučenu terapiju”, rekla je ranije za Boom 93 doktorka Cvija Stojanović, načelnik odeljenja za promociju zdravlja u Zavodu za javno zdravlje.

 

 

 

 

 

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend