Društvo Lokalne vesti Naše pare

Uskoro meterološka stanica i u Požarevcu?

Grad Požarevac okončao je javnu nabavku za ugradnju, montirenje i obezbeđivanje automatske meterološke stanice.

Ugovor je dodeljen preduzeću Comin – Computer Engineering iz Beograda, a vrednost ugovorene javne nabavke iznosi 3 122 870 dinara bez PDV-a. Rok završetka radova na automatskoj meterološkoj stanici je 60 kalendarskih dana.

Ukoliko ne bude žalbi na ovu odluku Požarevac bi trebalo, posle 169 godina od postavljanja prve meterološke staniceu Srbiji, da dobije svoju meterološku stanicu. Građani bi time dobili mogućnost da imaju uvid  u precizne podatke o vremenskim uslovima.

U Srbiji postoji mreža od 28 automatskih mernih stanica koje pokazuju trentne vrednosti svake sekunde  i one su povezane u jedinstveni sistem Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ). 

Na području Braničevskog i Podunavskog okruga, samo Smederevska Palanka i Veliko Gradište poseduju stanice na osnovu čijih merenja bi približno mogli  da se odrede podaci za Požarevac.

Meteorološka stanica u Požarevcu bi trebalo da pruža informacije o temperaturi vazduha na visinama od 2 i 5 metara, relativnoj vlažnosti vazduha, brzini i smeru vetra, atmosferskom pritisku, količini padavina, broju sunčanih sati i visini snežnog pokrivača.

Takođe, stanica bi trebalo da bude povezana sa serverom i bazom podataka RHMZ. 

Uređaj bi trebalo da bude postavljen na širokoj zelenoj površini bez visoke vegetacije i objekata u neposrednoj blizini.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend