Društvo Lokalne vesti Naše pare

Uskoro se menja „Čikoš“?

Rekonstrukcija platoa kod Čikoša trebalo bi da se radi ove godine. Krajem decembra raspisana je javna nabavka, a radovi na rekonstrukciji ove prostorne celine procenjeni su na blizu 40 miliona dinara.

Urbanističkim projektom „Čikoša“ obuhvaćen je prostor između ulica Takovske i Veljka Dugoševića, oivičen objektima i privatnim parcelama.

Predviđeno je potpuno uklanjanje ugostiteljskog objekta koji izlazi na Takovsku ulicu. Umesto natkrivenih, biće postavljene letnje bašte na podestima.

Na prostoru Čikoša je predviđeno uklanjanje 7 lišćarskih stabala i jednog četinara, svog žbunja i žive ograde, kao i sadnja 9 novih lišćara smeštenih u betonske okvire. Planirano je postavljanje saksija sa sezonskim cvećem duž severnog dela kaldrme koja bi trebalo da se redovno održava.

Prostor bi trebalo da bude popločan. Izbor materijala je štampani beton sa dezenom kamenih ploča i bordurom sa dezenom kamenih kocki. Vizuelno, ovo rešenje izgleda kao detalj sa šahovske table sa oivičenim poljima. 

Bista Pavla Savića bi trebalo da bude pomerena prema centru grada.

Centralna platforma i ostali „urbani mobilijar“ bi trebalo da se nađu u delu bližem Takovskoj ulici.

Platforma bi trebalo da bude površine 22 kvadrata i visoka oko 40 cm, izrađena od čelične konstrukcije i drvenih letvi.

Projekat predviđa postavljanje betonskih kugli u severnom delu prostora. Kugle su prečnika 30, 50 i 100 cm.

Prohodna fontana je predviđena za severozapadni deo prostora. Ona bi trebalo da bude u nivou popločavanja i da ima sedam mlaznica. Fontana će imati i RGB reflektore, pa će noću da svetli u različitim bojama.

 

„Urbana šuma“ je naziv za vertikalne čelične cevi visine 2,5 metra koje će biti postavljene na ovom prostoru. Biće prefarbane antikorozivnom bojom. Na jednom mestu biće do 10 komada, od čega 1 do 3 cevi imasju LED osvetljenje.

Kaldrma koja datira iz 1897.godine bi trebalo da bude rekonstruisana i imaće postavljenih 5 fenjera.

Tu su i „panjevi“ od lamelirane čamovine visine od 20 do 59 centimetara, kao i 5 šahovskih kompleta sa kamenim tablama i klupama.

Oko stabala planiraju se polukružne drvene klupe za odmor.

Za decu je predviđeno postavljanje cevi za govor i slušanje, kao i „bubnjevi“. Ove stvari će se nalaziti oko platforme.

Izrada urbo projekta „Čikoša“ ugovorena je 2017. godine sa beogradskom firmom  BMD Bau za 1.980.000 dinara.

Rešenje o potvrđivanju urbanističkog projekta za „Čikoš“  izdato je 26.juna prošle godine.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend