Društvo Lokalne vesti Naše pare

Utičite na budžet, vaše su pare

Grad Požarevac je u listu Reč naroda objavio nacrt budžeta za 2020.godinu. Upućen je poziv građanima, predstavnicima udruženja, stručnoj i ostaloj javnosti da primedbe i sugestije u vezi predloženog nacrta dostave najkasnije do 3.decembra. Inače, nacrt nije objavljen na zvaničnom sajtu lokalne uprave, u odeljku u kome se prate aktivnosti na donošenju budžeta.

Ukupni planirani prihodi grada u narednoj godini planirani su na nivou od približno 3,2 milijarde dinara. Tekući izdaci i operativni troškovi funkcionisanja iznose blizu 2,6 milijardi dinara, dok se ukupni investicioni potencijal procenjuje na oko 860 miliona dinara, uzimajući u obzir da postoji višak od 200 miliona dinara od projekata okončanih u 2019.godini.  

Što se tiče ukupnog iznosa neutrošenih prenetih sredstava, procena je da su ona na kraju septembra ove godine iznosila oko 2,3 milijardi dinara.

Kako je navedeno u obrazloženju nacrta, gradsko veće će u skladu sa zakonom sprovesti posebnu javnu raspravu za Plan javnih investicija, nakon čega će i ovaj dokument biti uvršćen u Predlog odluke o budžetu.

Lokalna vlast u 2020.godini novac za isplatu plata zaposlenima čije se zarade isplaćuju iz budžeta planira na nivou plata isplaćenih u septembru ove godine i to na bazi postojećeg, a ne sistematizovanog broja zaposlenih. Masa novca za zarade se u narednoj godini uvećava za zaposlene u organima i službama lokalne vlasti za 8 odsto, ustanovama kulture za 10 odsto, ustanovama socijalne zaštite za 9 odsto, predškolskim ustanovama za 9 odsto i ostalim javnim službama za 9 odsto.

Najveći deo prihoda u budžetu dolazi od poreza 81,1 odsto, a u okviru njih od preza na zarade  oko 44,3 odsto ukupnih prihoda. Sopstveni prihodi lokalne samouprave učestvuju u ukupnim prihodima sa 21 odsto.

Troškovi funkcionisanja lokalne skupštine iznose 73 miliona dinara, političkog sistema lokalne samouprave na poziciji gradonačelnika 39 miliona, a gradskog veća blizu 20 miliona dinara.

Gradska uprava sa platama, troškovima, korišćenjem roba i usluga, troškovima i nabavkom imovine trebalo bi da košta nešto više od  540 miliona dinara.

 

Procena troškova funkcionisanja za neke korisnike iz budžeta i pojedine namene:

-predškolska ustanova – 360 miliona dinara

-ustanove kulture sa svim projektima – 160 miliona

-transfer gradskoj opštini Kostolac – 150 miliona

-dotacije sportskim klubovima, savezima i udruženjima – 92 miliona

-osnovne škole – 87 miliona

-javna rasveta – 85 miliona

-Turistička organizacija – 80 miliona

-srednje škole – 75 miliona

-održavanje ulica, lokalnih puteva i trotoara – 64 miliona   

-javna higijena -58 miliona

-Centar za socijalni rad – 53 miliona

 

Posebni programi korišćenja biće izrađeni za:

– budžetski fond  za zaštitu životne sredine koji se puni od naknada za emisije SO2, NO2, praškaste materije, proizvedeni ili odloženi otpad u visini od 440 miliona dinara

-Program mera za unapređenje uslova života na teritoriji Grada Požarevca (naknada za korišćenje  resursa i rezervi mineralnih sirovina) – 200 miliona dinara

-Program unapređenja bezbednosti u saobraćaju (prihodi od novčanih kazni za saobraćajne prekršaje) – 20 miliona dinara

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend