Srbija

Cene prazne korpu

Novi talas poskupljenja pogodio je Srbiju. Pojedini proizvođači povećali su cene od dva do 15 odsto. Hrana, piće, komunalije i transport odnesu gotovo 70 odsto prihoda prosečnog domaćinstva u Srbiji.

U Srbiji su poslednjih meseci poskupeli mleko, puter, pavlaka, sirevi, mesne prerađevine i slatkiši nekih proizvođača. Sa prosečnom platom koja je u julu iznosila 39.127 dinara, građani će morati da izađu na kraj sa novim poskupljenjima pošto su pojedine uljare najavile povećanje cena.

Sa druge strane, građani navode da vrlo teško sklapaju kraj s krajem i da potrošačka korpa nije ono što je nekad bila.

Gotovo standardno, hrana, piće, komunalije i transport odnesu gotovo 70 odsto prihoda prosečnog domaćinstva u Srbiji.

Proizvođači kažu da je rast cena sirovina i energenata glavni uzrok novog poskupljenja hrane.

Ekonomista Dragovan Milićević ističe da se najava poskupljenja može okarakterisati kao troškovni pritisak na potrošače i trgovce.

"Pre svega veliki troškovni pritisak zbog enormno velikih troškova finansiranja. Ne zaboravimo da se srpska privreda finansira isključivo iz pozajmljenih bankarskih izvora. Cena takvih kredita je između 20 i 25 odsto na godišnjem nivou", napominje Milićević.

Od jula prošle do jula ove godine, cene su porasle za više od 12 odsto, a promet je pao za petinu.

Gornji prag inflacije od šest odsto odavno je probijen. Najviše su poskupeli alkohol i duvan, više od 19 odsto, hrana i bezalkoholna pića više od 17 i komunalije 13 odsto.

Zoran Nikolić iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije kaže da delom razume proizvođače i trgovce pošto imaju manjak prihoda.

"Ali, ne može se povećanjima cena nadoknaditi taj manjak, jer potrošači zaista nemaju para i ne mogu kupiti više od onoga što zaista imaju", kaže Nikolić.

Projektovani gornji prag inflacije probijen je u julu, kada je iznosio 6.2 odsto, a analitičari procenjuju da će se ovogodišnja inflacija kretati između 9 i 11 odsto.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend