Srbija

Država osniva naftnu kompaniju

U Srbiji bi do 2016. godine trebalo da počne da radi nova naftna kompanija koja će se baviti eksploatacijom naftnih škriljaca sa nalazišta kod Aleksinca.

Država će u ovoj kompaniji imati 51 odsto vlasništva, a za ostatak će tražiti strateškog partnera. Investicija će biti vredna oko milijardu evra, a očekuje se da u kompaniji bude zaposleno bar 1.000 ljudi, kaže za „Blic" Zlatko Dragosavljević, državni sekretar Ministarstva životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja.

"Za sada je plan da se eksploatacija vrši u aleksinačkoj regiji. U Srbiji ima još ležišta uglja i škriljaca, ali su potrebna dodatna istraživanja. Kada je konkretna naftna kompanija u pitanju, trebalo bi da za strateškog partnera raspišemo tender ili da potpišemo međudržavni sporazum sa nekom od država koje imaju potrebnu tehnologiju. To ćemo znati do kraja godine, ali će eksploatacija, ako sve protekne kako treba početi 2016. godine" kaže Dragosavljević.

Dragosavljević objašnjava da je sa tog nalazišta naftnih škriljaca moguće godišnje proizvesti oko 600.000 tona sirove nafte što je značajna količina koja može da zameni deo uvoza crnog zlata u Srbiju.

On dodaje i da će do kraja 2011. biti objavljeni planovi za izgradnju nove termoelektrane od 320 megavata u blizini rudnika uglja „Štavalj", čija će proizvodnja biti proširena.

"U podzemnom rudniku uglja „Štavalj" kod Sjenice, čije su rezerve potvrđene na oko 200 miliona tona, planirana je godišnja proizvodnja od najmanje 2,3 miliona tona, dovoljno za rad nove TE u narednih 50 godina" kaže Dragosavljević.

On podseća da je sektor rudarstva za prvih osam meseci 2011. zabeležio rast eksploatacije za 17,8 odsto, što je utoliko značajnije kada se zna da ostale industrijske grane stagniraju ili opadaju u odnosu na isti period prošle godine.

"U ovoj godini započeto je 15 investicionih projekata za razvoj rudarstva, među kojima je „Štavalj", a jedan od najznačajnijih projekata je istraživanje nalazišta rude litijuma i bora kod Jadra, koje obavlja kanadski „Rio Tinto" i planira da u naredne tri godine investira oko 27 miliona dolara do početka eksploatacije 2014" navodi Dragosavljević.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend