Srbija

Euleks mora da ostane

Povlačenje Euleksa ne bi bilo dobro po tamošnje Srbe, smatra direktor vladine Kancelarije za saradnju sa medijima Milivoje Mihajlović.

"Kamo sreće da je više pripadnika međunarodnih misija na Kosmetu, jer što ih je više to je bolja zaštita srpskog stanovništva bez obzira na to što imamo primedbi na rad međunarodnih misija od 1999. godine do danas. Ukoliko bi se povukle ove misije Srbi bi bili ostavljeni na milost i nemilost komandantima OVK, od kojih su sada neki ministri u vladi Hašima Tačija", kaže Mihajlović.

On je podsetio da je Euleks deo misije UN i da ima mandat svetske organizacije, dodajući da je "za Beograd, Kosovo protektorat UN i sve misije koje tamo deluju, kako vojne, tako i civilne, treba da imaju ovlašćenje UN".

"One nisu statusno neutralne u pojedinim situacijama, ali je na nama da pritiskamo da budu statusno neutralne i nadam se da ćemo uspeti u tome", naveo je Mihajlović.

S druge strane, programski direktor Centra za novu politiku Nikola Jovanović smatra da je na Kosmetu, u stvari, "glavna" misija EU dok je Unmik samo "kapa" pod kojom Euleks deluje.

Da bi se situacija vratila na onu pre 2008. godine kada je doveden Euleks, Savet bezbednosti bi morao da odobri novu "rekonfiguraciju" Unmika kojom bi Euleks izgubio mandat, objašnjava Jovanović.

"To je, naravno, nerealno i nemoguće. Uz sve primedbe koje imamo na rad Euleksa, pa i Kfora, treba da se držimo realnih ideja i treba da tražimo rešenje u okviru realnosti. Mi imamo pravo da iznesemo primedbu generalnom sekretaru i Savetu bezbednosti, ali nažalost ne možemo bez organa UN ništa da uradimo", objasnio je Jovanović.

Srbija, prema njegovim rečima, može nešto da inicira, "ali imajući u vidu odnos snaga u SB bolje joj je da se usredsredi na neko realno rešenje".

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend