Srbija

„I ja imam saradnike koji me lažu“

Ministar zdravlja Zoran Stanković kaže da je nedopustivo i nezakonito saopštavanje javnosti podataka iz istrage o zloupotrebama u nabavci vakcina.

"Izjave koje su juče date izlaze iz okvira zakonom određenih radnji. Nedopustivo je javno saopštavanje podataka iz istrage i mora se poštovati procedura", rekao je Stanković.

On nije precizirao na koga je mislio. Ministar je rekao da i "on ima saradnike koji ga lažu", ali da se polako distancira od njih. "Ako me neko lažno izveštava, onda je to moj problem".

Javnosti se u utorak povodom hapšenja bivše direktorke RZZO obratila ministarka pravde Snežana Malović.

Ministarka Malović koja je rekla da je u pretkrivičnom postupku utvrđeno da su neke informacije o vakcinama, koje je bivši ministar zdravlja Tomica Milosavljević iznosio u javnosti, stigle od uhapšene bivše direktorke Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje Svetlane Vukajlović.

Ona je dodala da treba utvrditi da li je Milosavljević znao da su netačni podaci koje je dobijao od Svetlane Vukajlović.

Upitan ko Vladi predlaže nabavku vakcina, jer je bivši ministar Tomica Milosavljević rekao da nije imao veze sa tom nabavkom, Stanković je odgovorio da sve što Ministarstvo zdravlja predlaže Vladi Srbije potpisuje ministar zdravlja, a Vlada odlučuje o usvajanju, pošto predlozi prođu vladine službe.

Stanković nije direktno odgovorio na pitanje da li su ostavke nekoliko čelnika Ministarstva zdravlja povezane sa aferom nabavke vakcina, već je dodao da bi trebalo sačekati završetak istraga o aferama u zdravstvu.

Ministar zdravlja je istakao da je rešavanje afera u zdravstvu "tek počelo" i naveo da je u toku osam istraga slučajeva krupne korupcije u tom resoru.

Stanković je podsetio da je na funkciju ministra zdravlja stupio 15. marta i da su podaci o nabavci vakcina dostavljeni istražnim organima, koji su istragu pokrenuli pre toga.

Na pitanje da li bi, poput Milosavljevića, dozvolio da samo pet ljudi bude uključeno u nabavku vakcina, Stanković je odgovorio da je ta procedura jasno propisan zakonom.

Stanković je naveo da je višak od 600.000 vakcina protiv novog gripa uskladišten u Institutu Torlak i da će one biti uništene u Austriji.

Svetlana Vukajlović, direktor firme Jugohemija farmacija Vladimir Gravar i vlasnik preduzeća Detap Ljubomir Pavićević uhapšeni su zbog sumnje da su učestvovali u zloupotrebama u nabavci vakcina protiv novog gripa AH1N1 novembra 2009. godine i oštetili budžet Srbije za 1,27 miliona evra.

Svetlana Vukajlović i dvoje uhapšenih biće tokom dana privedeni na saslušanje kod istražnog sudije Specijalnog suda u Beogradu.

Posle saslušanja, istražni sudija odlučiće o zahtevu Tužilaštva za organizovani kriminal za pokretanje istrage protiv njih i odredjivanje pritvora.

Oni će na saslušanje biti privedeni u Specijalni sud iz Okružnog zatvora u Beogradu, u koji su prebačeni posle hapšenja.

Beogradski mediji navode da je bivša direktorka RZZO u svojoj odbrani već istakla da je Vlada Srbije od početka znala sve detalje o nabavci spronih vakcina.

Zbog mogućih malverzacija oko nabavke vakcina, početkom avgusta saslušano je više lica, među kojima i bivši ministar zdravlja Tomica Milosavljević i epidemiolog Predrag Kon.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend