Srbija

Javne nabavke pod lupom

Srbija zbog korupcije u javnim nabavkama godišnje gubi oko 750 miliona evra, procenjuje "Transparentnost Srbija". Država predlaže da se nabavke sprovode centralizovano, a Uprava za javne nabavke traži veća ovlašćenja kako bi ceo proces mogla da kontroliše do kraja i eventualno poništi sporne ugovore.

Da li je srpski budžet oštećen za više od milion i po evra prilikom nabavke vakcina pitanje je koje mesecima potresa javnost. To, međutim, nije jedini sporan posao koji je država zaključila.

Predsednik Državne revizorske institucije Radoslav Sretenović navodi da je najveći stepen korupcije u javnim nabavkama. "Iz tih razloga mi smo i pokrenuli i neke postupke protiv odgovornih lica", navodi Sretenović.

Danilo Pejović iz organizacije "Transparentnost Srbija" kaže da se, kada je reč o prekršajnom i krivičnom gonjenju, može govoriti gotovo o izuzecima, a ne o pravilu.

Samo za prvih šest meseci ove godine tenderi vredni 650 miliona dinara bili su sporni, kažu u Upravi za javne nabavke. Predrag Jovanović iz Uprave navodi da se zloupotrebe često dešavaju u fazi realizacije ugovora.

"Ugovor se dodeljuje najpovoljnijem ponuđaču, onda se u dogovoru naručioca i ponuđača menjaju uslovi koji su ugovoreni tako što se ili podiže cena ili smanjuje količina ili menja specifikacija onoga što je isporučeno", objašnjava Jovanović.

Dolazi i do nabavke manje kvalitetnih i slabijih proizvoda i usluga ili se produžavaju rokovi.

Vrednost javnih nabavki prošle godine je iznosila 273 miliona dinara – to je skoro 10 odsto bruto domaćeg proizvoda. U "Transparentnosti Srbije" kažu da je svaka peta bila nezakonita.

Kako bi se malverzacijama stalo na put, Vlada predlaže ono što je u Sloveniji i Hrvatskoj praksa-centralizovanje nabavljanja. Veruju da bi objedinjenom kupovinom od papira, preko kompjutera do benzina za državnu upravu na primer, moglo da se uštedi i do 20 odsto.

Danilo Pejović iz "Transparentnosti" poručuje da su moguće prednosti od centralizacije to što bi nabavke sprovodili najkvalifikovaniji ljudi.

"Takođe, dobio bi se popust na količinu kada bi te nabavke bile većeg obima, bilo bi lakše iskontrolisati manji broj nabavki umesto velikog broja koji imamo danas u Srbiji", kaže Pejović.

Uređenje ove oblasti važno je i za proces integracije Srbije u Evropsku uniju. Upitnik Evropske komisije tako je imao čak 26 pitanja o javnim nabavkama.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend