Srbija

Javnost finansija stranaka

Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija veruje da će novi Zakon o finansiranju političkih aktivnosti obezbediti veću javnost u finansiranju stranaka.

Sada je obaveza partija da i tokom predizborne kampanje objavljuju podatke o prikupljenim prilozima, kaže programski direktor te organizacije.

Nenadić je rekao da je dobar preduslov za transparentnije finansiranje i to što Agencija za borbu protiv korupcije sada ima veća ovlašćenja u proveri podataka,

Tako, na primer, podatke može da pribavlja i od drugih institucija, poput banaka koje strankama daju zajmove.

Uzimajući u obzir te novine, ali i više novca koji Agencija treba da dobije za praćenje predizborne kampanje, Nenadić veruje da treba očekivati veću transparentnost.

On je rekao i da je Transparentnost Srbija počela da prati primenu pojedinih odredaba Zakona, prati i da li se vode postupci zbog njegovog kršenja, a u narednom periodu analiziraće da li stranke na internet prezenacijama objavljuju imena donatora, na šta ih Zakon obavezuje.

Prema mišljenju Nenadića finansijski izveštaji stranaka za 2010. uglavnom su nerealni, kao i prethodnih godina, jer, kako kaže, partije su verovatno na raspolaganju imale više novca nego što su prikazale.

"Verujem, iako ne mogu da dokažem, da je u izveštajima prikazan novac koji je prošao kroz finansijske knjige i preko računa, ali ne i ono što je prikupljeno u gotovini, naturi ili od ljudi koji su davali više nego što zakon dopušta", ocenio je Nenadić.

On je naveo da će samo stroga kontrola u narednim godinama pokazati kolika je razlika između objavljenih i stvarnih sredstava.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend