Srbija

Ko je tražio raskid ugovora?

Nekadašnji ministar zdravlja Tomica Milosavljević rekao je da je on tražio da Vlada Srbije raskine ugovor o nabavci vakcina protiv gripa i najavio tužbe.

U pisanoj izjavi dostavljenoj B92 Milosavljević je rekao da je odluka o raskidu ugovora doneta na telefonskoj sednici Vlade Srbije, zbog slabog interesovanja građana za vakcinaciju. Prema pisanju medija uhapšena direktorka RZZO tvrdi u istrazi da je ona ta koja je inicirala raskid ugovora, čemu se Milosavlčjević protivio.

Prema pisanju Blica ona je na saslušanju rekla da je još početkom 2010. ukazala da je "interesovanje za vakcinaciju manje od očekivanog" i da bi trebalo razmotriti izmenu ili raskid ugovora sa dobavljačem.

Prema , Blicu tadašnji ministar zdravlja Tomica Milosavljević je, međutim, smatrao, da je "još rano za otkazivanje dela porudžbine".

O tim tvrdnjama svedoči i njena izjava Radio-televiziji Srbije data 9. januara 2010, kad je o istom problemu govorio i Tomica Milosavljević.

"Imajući u vidu dosadašnji tok vakcinacije, očigledno je da Srbija neće potrošiti tri miliona vakcina protiv novog gripa, koliko je naručeno. Pregovaraćemo sa dobavljačem vakcina, firmom "Novartis", o isporuci manje količine. Svaki zaključeni ugovor može se i raskinuti pod određenim uslovima. Najbolje je ako se on raskida saglasnošću obe strane. Postoji mogućnost da se ugovor raskine i uz naknadu šete", kazala je tada u izjavi RTS-u Vukajlovićeva.

Ona je dodala da "Zavod očekuje inicijativu Vlade Srbije jer je i nabavka vakcina tekla u skladu sa zaključkom koji je ona donela".

Večernje novosti pišu da je tadašnji ministar zdravlja Tomica Milosavljević uzvratio je da je o tome preuranjeno govoriti, i da ugovor obligaciono i moralno obavezuje.

"Inicijativa za prekidanje isporuke vakcina bila je moja, 12.januara 2010.godine, i to da se prekine sa tim danom. Na telefonskoj sednici koju sam ja inicirao predlogom predsedniku Vlade, doneta je odluka – zaključak da se sa tim danom prekine isporuka zbog slabijeg odziva na vakcinaciju", navodi se u Milosavljevićevoj izjavi.

On je rekao da su to činjenice a "ne nekorektni pokušaji da mu se podmeće" i da se nastavi "pravljenje atmosfere linca i hajke" na njega, koja traje već dve godine, iz njemu nejasnih razloga i nečijih interesa".

On je ponovio nije bio upoznat sa time da li je RZZO sproveo tu odluku Vlade i das je to pitanje za istragu.

"I ja kao ministar zdravlja i Vlada Srbije, činili smo sve što je u našoj moći da zaštitimo građane Srbije, po savetima Svetske zdravstvene organizacije i stručnjaka iz Radne grupe… To se sada zaboravlja i zanemaruje", naveo je Milosavljević.

Vukajlovićevoj 30 dana pritvora

Bivšoj direktorki RZZO Svetlani Vukajlović i njenim saradnicima određen je pritvor od 30 dana, a istražni sudija je doneo rešenje o sprovođenju istrage.

Posle saslušanja osumnjičeni su prebačeni u pritvor Okružnog zatvora u Beogradu.

Specijalnog sud pokrenuo je rano jutros istragu protiv bivše direktorke RZZO Svetlane Vukajlović i dvoje njenih saradnika zbog sumnje da su zloupotrebili službeni položaj prilikom nabavki vakcina i oštetili državni budžet za 1.270.000 evra i odredio im pritvor.

Istražni sudija je, posle višecašovnog saslušanja, doneo rešenje o sporovđenju istrage protiv Vukajlovićeve, direktora "Jugohemija farmacije" Vladimira Gravara i vlasnika preduzeća za trgovinu "Detap" iz Valjeva Ljubomira Pavićevića, kaže tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević.

Bivša direktorka RZZO sumnjiči se da je prilikom nabavke vakcina protiv gripa AH1N1 za potrebe stanovništva Srbije u novembru 2009. godine iskoristila svoj službeni položaj i sa sardnicima oštetila budžet Srbije za oko 1.270.000 evra.

To je uradila tako što je za najpovoljnijeg ponuđača izabrala kompaniju "Jugohemija farmacija", koja za to nije ispunjavala uslove jer nije bila proizvođač, niti ovlašćeni distributer vakcina "Novartis".

Toj kompaniji nije bio upućen ni poziv za dostavljanje ponuda za isporuku potrebnih vakcina, tako da joj u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, isporuka vakcina nije ni mogla biti dodeljena.

Na taj način "Jugohemija farmacija" i "Detap", su kao posrednici u nabavci vakcina, pribavili imovinsku korist od 855.600 evra, odnosno 420.000 evra i oko 15 miliona dinara, dok je budžet Srbije oštećen za oko 1.270.000 evra.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend