Srbija

Ko kontroliše Srbe na severu Kosova

Borko Stefanović je u Utisku nedelje optužio deo opozicije da joj je krajnji cilj kolaps državne politike prema Kosovu, kako bi to iskoristila na izborima.

Šef pregovaračkog tima Beograda kaže da je činjenica da na severu Kosova provejava loša atmosfera zbog različitih poruka iz Beograda.

"Meni se čini da deo opozicije, tu je DSS vrlo aktivna, nastupa sa krajnjim ciljem da dođe do potpunog kolapsa kako bi vlast bila optužena za to uoči nadolazećih izbora", kaže Stefanović.

Zamenik predsednika SNS Aleksandar Vučić je u Utisku nedelje, međutim, naveo da je „notorna laž" da ta stranka kontroliše barikade na severu Kosova, navodeći da su na njima obični ljudi, koji ne slušaju ničije naloge i komande, već se bore za svoju budućnost.

Vučić je rekao da je SNS najpopularnija stranka među Srbima na Kosovu, ali da nije prirodno da kontroliše Srbe na barikadama, već da sa njima razgovara u smislu šta može da uradi za njih.

„Nećemo da im kažemo da se pokupe i dodju u centralnu Srbiju", rekao je Vučić, dodajući da u do sada postignutim rešenjima između Beograda i Prištine ne vidi ništa dobro za Srbe na Kosovu.

Borko Stefanović je međutim podsetio da je pregovarački tim Beograda rešio pitanje matičnih knjiga, carinskog pečata i katastra, a da deo opozicije samo kritikuje – baveći se omiljenom srpskom disciplinom dobacivanja sa tribina – i ne zna da objasni zašto je ono što je dogovoreno loše za Srbiju, a pri tom ne iznose predloge za rešavanje tih problema.

Polemika između stefanovića i Vučića nastavljena je konstatacijom drugog čoveka SNS-a da pregovarački tim Beograda nikada nije pozvao naprednjake, niti ih pitao o mogućim rešenjima, uz konstataciju da je sa Prištinom najpre trebalo da se razgovara o statusu.

Vučić je rekao da je rešenje u razgovoru i da bi politika SNS bila "izgubiti najmanje što se mora, a dobiti najviše što se može", na šta mu je Stefanović dobacio da ni on ne bi umeo bolje.

Zamenik predsednika SNS-a je rekao i da bi njegova partija imala bolju poziciju u pregovorima sa Prištinom posle izbora, a da sadašnja vlada nema kapacitet da doprinese poboljšanju života na Kosovu.

Vučić je još jednom ponovio da će sadašnja vlast izgubiti na sledećim izborima.

Zamenik predsednika SNS je kazao da podela Kosova, o kojoj je govorio lider SPS, zamenik premijera i ministar policije Ivica Dačić, nikada nije trebalo da izađe u javnost, da je to trebalo da bude tajna politika, dodajući da Ahtisarijev plan za naprednjake nije prihvatljiv, ali da aktuelna Vlada Srbije ne može da „izgura više".

Vučić je rekao i da je Dačić o podeli Kosova čuo u kabinetu predsednika Srbije Borisa Tadića, uz napomenu da mu to nije otkrio njegov prijatelj i šef Tadićevog kabineta Milan Rakić.

Na to je Stefanović rekao da Dačić u Tadićevom kabinetu nije mogao da čuje da je podela Kosova cilj Srbije, već da je mogao da čuje milion ideja o rešavanju kosovskog problema.

Sa EU i SAD o prelazima Jarinje i Brnjak

Borko Stefanović rekao u Utisku nedelje B92 da će verovatno Brisel pristati da se u sredu razgovara o regulisanju prometa na prelazima Jarinje i Brnjak.

Šef tima Beograda za dijalog sa Prištinom naveo je da je moguće da će Beograd već sutra dobiti odgovor i da je verovatno da će Brisel pristati da se o tome razgovara.

Priština o tome neće da razgovara pa ćemo razgovarati sa EU, rekao je Stefanović i precizirao da bi to bili razgovori Beograda, s jedne strane, i EU i SAD, s druge strane.

"Tražili smo da pričamo o Jarinju i Brnjaku sa predstavnicima EU i SAD. Oni su adresa za razgovor. Na dobrom putu smo da dobijemo te razgovore, imamo stalnu komunikaciju sa Briselom, Vašingtonom i drugim centralama, sa ciljem da dobijemo te razgovore i da utičemo na stanje na ta dva prelaza", rekao je Stafanović.

Na pitanje dali je tačno da mu je prećeno ubistvom, Stefanović je rekao da su pretnje postojale, da su one ozbiljne ali da se oseća sigurno i da niko ne može da mu zabrani kretanje po severu Kosmeta.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend