Srbija

Kraća suđenja po novom zakonu

Novi Zakoni o krivičnom i parničnom postupku, između ostalog, predviđaju ukidanje uloge istražnog sudije i kraća suđenja – ne duža od godinu i po dana.

Cilj države zaštita ljudskih prava, zaštita pojedinaca od nepravednog gonjenja i efikasna borba protiv kriminala, izjavila ministarka pravde Snežana Malović.

Vlada Srbije razmatra predloge novog Zakona o krivičnom postupku i Zakona o parničnom postupku. Novi Zakon o krivičnom postupku trebalo bi da počne da se primenjuje od 15. januara sledeće godine.

Novine koje ovi propisi predviđaju, između ostalog, jesu ukidanje uloge istražnog sudije i proširivanje kruga onih koji će sa tužilaštvom moći da zaključe sporazume o svedočenju. Prema novom Zakonu o parničnom postupku, suđenja ubuduće ne bi trebalo da traju duže od godinu i po dana.

Ministarka pravde Snežana Malović smatra da imamo potpuno drugačiju metodologiju vođenja sudskog postupka. Prema njenim rečima, prvo imamo prethodno ročište, gde se sagledavaju svi dokazi koji će se izvoditi na samom pretresu. Samim tim je data mogućnost da se uštedi vreme, da postoji koncentracija dokaza koji će kasnije biti izvođeni.

"S druge strane, imamo adekvatnije rešen način dostavljanja. Analizom krivičnog postupka je utvrđeno da su mnogi procesi dugo trajali, jer ne može da se uruči poziv okrivljenom. Sada je to rešeno efikasnije", izjavila je ministarka pravde Snežana Malović u intervjuu za RTS.

Iako su i okrivljeni i tužilac formalno ravnopravni u prikupljanju dokaza, pravnici postavljaju pitanje kakve su šanse okrivljenog u dvoboju sa javnim tužiocem.

"Mislim da je to samo izgovor. Kada se pažljivo pročitaju zakonske odredbe, vidi se da smo mi uspešno postigli cilj – da zaštitimo ljudska prava i slobode ili nekog od nepravednog gonjenja i da omogućimo državi da se efikasno bori protiv kriminala", istakla je Malovićeva.

Ministarka je rekla da će sud, ako proceni da je to neophodno, u interesu odbrane ići na izvođenje dokaza.

"Sud je dužan da, na zahtev odbrane, to uradi. Drugo, postoji i merenje rada tužilaca i njihovih zamenika i nikome ne ide u prilog da pred sud iznese predmet koji ne može da rezultira osuđujućom presudom. Naravno, ja neću da kažem da će to biti u svakom slučaju, ali tužilac mora da se trudi da prikupi dokaze o nečijoj krivici, a ne da mu takav predmet završi oslobađajućom presudom", izjavila je ministarka pravde.

Malovićeva je istakla da stvar ostaje u rukama tužilaca. Krivični postupak, kako kaže, treba da pruži satisfakciju žrtvama i oštećenima, da se počinilac kazni, a potencijalni počinilac krivičnog dela osujeti da to učini.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend