Srbija

Lideri regiona danas u Beogradu

U Beogradu će održava sastanak Igmanske inicijative pod nazivom "Evropska perspektiva, saradnja i stabilnost regiona".

Na sastanku će učestvovati predsednik Srbije Boris Tadić, kao i predsednici Hrvatske i Crne Gore, Ivo Josipović i Filip Vujanović i predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, najavila je ranije Pres služba predsednika Srbije.

Na sastanku će učestvovati i komesar Evropske unije za proširenje Štefan File.

Uoči skupa kopredsednik Igmanske inicijative Aleksandar Popov je ocenio da je sastanak značajan jer se dešava u momentu kada je već poznato mišljenje Evropske komisije o statusu kandidata za Srbiju i napretku ostalih država regiona.

Kako je rekao u izjavi za Tanjug, očigledan je napredak zemalja članica Igmanske inicijative, izuzimajući BiH, od prošlog do ovog susreta.

"Sve tri zemlje su dostigle stepen više u napretku ka EU, jer napredak znači i dizanje međusobnih odnosa na viši nivo", rekao je Popov i naveo da će Igmanska inicijativa u tom smislu predložiti na sastanku u Beogradu tri konkretne stvari.

"Pre svega brže rešavanje preostalih otvorenih pitanja koja nas blokiraju na putu ka EU, zatim da se više aktera uključi u proces suočavanja s prošlošću i procesuiranje ratnih zločina, da se ne bi dešavale ovakve stvari kao sada sa optužncama iz Srbije u Hrvatskoj, i, konačno, naša sugestija je da se počne s primenom pozitivnih iskustava iz nordijskog modela saradnje", naveo je Popov.

Za početak on očekuje da se učvrsti interparlamentarna saradnja.

On je podsetio da je u februaru na sastanku delegacije Igmanske inicijative sa predstavnicima EK u Briselu zaključeno da se krene u jedan projekat, koji je odobrila EU, a tiče se preostalih otvorenih pitanja, kao što su status i imovinska pitanja nastala raspadom nekadašnje Jugoslavije.

"To je ekspretski projekat i mi ćemo prve rezultate rada tih ekperata predstaviti upravo na sesiji u Beogradu", najavio je Popov.

Igmanska inicijativa osnovana je u novembru 2000. godine i predstavlja pokret koji obuhvata više od 140 nevladinih organizacija iz Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske i Srbije i Crne Gore.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend