Srbija

Lideri regiona potpisali izjavu

Lideri država regiona potpisali izjavu u kojoj pozivaju EU da "ne ispusti iz vida važnost procesa proširenja (EU)", kao instrumenta za stabilizaciju mira.

Svoj potpis na tu izjavu stavili su predsednici Srbije Boris Tadić, Hrvatske Ivo Josipović, Crne Gore Filip Vujanović i predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić, na 22. sesiji Igmanske inicijative koja se održava u Beogradu.

U izjavi "Partnerstvo za evropsku budućnost regiona" čijem potpisivanju je prisustvovao komesar za širenje EU Štefan File, navodi se da je prespektiva članstva u EU pokretač i garant mira i stabilnosti u regionu i jugoistočnoj Evropi.

"Ostajemo čvrsto opredeljeni za rešavanje otvorenih pitanja dijalogom i pregovorima u duhu dobrosusedstva i na osnovama međunarodnog prava", piše u dokumentu.

Četiri predsednika potvrđuju "punu odlučnost da svaka od zemalja u međusobnim odnosima deluje tako da drugima pomogne da ispune sve uslove za punopravno članstvo u EU".

U Izjavi piše i da su solidarnost i uzajamna podrška temeljni principi na kojima četiri zemlje žele da grade zajedničku evropsku budućnost.

"Slažemo se da se započeti proces međusobnog pomirenja mora nastaviti. U tom pogledu presudnu ulogu ima bliska saradnja pravosuđa naših zemalja, i to ne samo u gonjenju i kažnjavanju ratnih zločina, nego i svih oblika organizovanog kriminala", piše u Izjavi.

Predsednici četiri zemlje su naveli da su, svesni duboke ekonomske krize u Evropi i svetu, saglasni da međusobno privredno otvaranje i uklanjanje svih oblika ograničenja ekonomskoj saradnji čini svaku zemlju pojedinačno, kao i sve zemlje zajedno, otpornijim i sposobnijim za privredni oporavak.

"Spremni smo da i bilateralno, i kroz postojeće multilateralne forume, uključujući Igmansku inicijativu, nastavimo da u duhu konstruktivnog dijaloga razgovaramo o budućnosti regiona i ostvarenju partnerstva za evropsku budućnost regiona", piše u Izjavi.

Predsednici su izrazili zadovoljstvo što je Hrvatska uspešno okončala pristupne pregovore, i očekivanje da Srbija do kraja godine dobije status kandidata i datum početka pregovora, Crna Gora datum početak pregovora, a BiH preda aplikaciju EU za kandidatski status do kraja godine.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend