Srbija

Međunarodni dijalog o severu Kosova

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za spoljne poslove Dragoljub Mićunović smatra da Srbija treba da pokrene međunarodni razgovor o statusu severa Kosova.

On je u intervjuu "Politici" naveo da bi razgovor zasnovan na rezoluciji 1244 trebalo da normalizuje odnose sa Prištinom, kako bi Srbija i Kosovo mogli da trguju i sarađuju, te da to ne bude uslov za ulazak u EU.

Moramo da zadržimo svoj uticaj na Kosovu, da stvorimo uslove za status severnog Kosova koji je zadovoljavajući za građane koji tamo žive, ali da istovremeno možemo i da postanemo članovi EU, smatra on.

Mićunović u određivanju statusa za sever Kosova vidi i kompromisno rešenje u dijalogu Beograda i Prištine.

On je kazao da povlačenje srpskih institucija sa severa Kosova neće biti uslov za dobijanje kandidature, jer je Srbija najvećim delom ispunila uslove koji su bili pred njom za sticanje statusa kandidata.

"Pitanje je, međutim, određivanja datuma početka pregovora. I ranije je bilo pod znakom pitanja kad bi se to moglo dogoditi. Očigledno da će to biti povezano sa određivanjem statusa severnog Kosova", dodao je Mićunović.

On je rekao da su poruke nemačke kancelarke Angele Merkel za njega iznenađenje, ali ne veliko i da ih ne bi nazvao ultimatumom, jer je ostavljeno još prostora da se o toj stvari razgovara i da misli da Beograd nije stavljen pred izbor EU ili Kosovo.

Mićunović je podsetio da su i ranije od nemačkih poslanika i ministra spoljnih poslova stizale naznake da oni smatraju da što pre treba da se reguliše pitanje Kosova, stabilizuje region i reši pitanje severa.

"Nisam, međutim, očekivao da će to biti ovde saopšteno i to na dosta direktan način. Ipak, stvari ne treba uzimati tragično. Bitno je da evropska orijentacija Srbije ostaje kao naše i njihovo strateško opredeljenje", istakao je Mićunović.

On je dodao da dijalog ostaje nezamenljiva forma dolaženja do pravih rešenja.

"To je nešto što smo i želeli i u tome učestvovali i nadam se da će se on nastaviti bez obzira na incidente koji su se u medjuvremenu dogodili na administrativnim prelazima", rekao je Mićunović koji smatra da treba hladne glave nastaviti pregovore i pokušati da se o definitivnom statusu severa Kosova i uopšte statusu Kosova raspravlja u okviru EU i UN.

On je rekao da su enklave i sever Kosova i Metohiji posebne stvari.

"Ono o čemu se govori na Kosovu su visoki oblici autonomije, veze sa Srbijom. Što se tiče enklava, to su problemi lokalne samouprave i naravno prava pojedinih opština koja su data u okviru lokalne samouprave", kazao je Mićunović.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend