Srbija

Merkelova – dobre i loše vesti

A Srbija dan posle posete nemačke kancelarke Angele Merkel analizira poruke koje je jedna od najmoćnijih žena evropske politike poslala iz Beograda.

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić zadoljan je što je Nemačka podržala evropske integracije Srbije.

Sa druge strane, Jeremić ističe da je na žalost saglasnost Beograda i Berlin kada je u pitanju Kosovo daleko manja.

Jeremić je istakao i da nije došlo do približavanja stavova Srbije i Nemačke po pitanju Kosova, osim da treba sačuvati mir i stabilnost na teritoriji pokrajine i da jednostrani potezi ne vode rešenju problema.

Obnoviti pregovore sa Prištinom, EULEX-u omogućiti rad na celoj teritoriji Kosova i ukinuti paralelne strukture vlasti na severu Kosova, bila je krajnje jasna Angela Merkel.

Zvanični Beograd nije iznenađen zahtevima nemacke kancelarka. To se moglo naslutiti iz ranijih poruka koje smo dobijali, možda je samo oštrina zahteva za ukidanje institucija na severu Kosova nešto što nije očekivano baš u toj meri, kaže ambasador Srbije u Nemačkoj Ivo Visković.

"Tako da je taj zahtev nešto što rukovodstvo Srbije u ovom trenutku apsolutno ne može da prihvati. Oni imaju neke svoje proračune i bojim se da je jedan da mi zbog kandidature i želje da uđemo u Uniju popuštamo u svemu, upoziorili smo, ali nazalost nemacka strana ostala pri svojim tvrdima stavovima", rekao je Visković.

Visković prenosi da je svoje sagovornike u Berlinu više puta podsetio da je Zapadnoj Nemackoj trebalo 20 godina da uspostavi kakve takve odnose sa Istočnom Nemačkom, pri tome da nisu priznali jedni druge, a da se od Srbije traži da to učini za dve godine. Ni Viskovićevog prethodnika u Berlinu, bivšeg amasadora Ognjena Pribićevića nisu iznenadile poruke nemačke kancelarke.

"Bojim se da pred Srbijom predstoji tezak period. Period u kome ovakve poruke iz Brisela, Londona, Vasingtona.. mislim da cemo trebati mnogo diplomatske veštine i pameti da iznađemo resenje za ova pitanje posebno kada je sever Kosova u pitanju.. bilo koja buduća vlada", kaže Pribićević.

Poruke su došle sa dovoljno visoke pozicije da se mogu smatrati neformalnim stavom Evropske unije o Kosovu i postavljanjem uslova Srbiji – EU ili Kosovo, ocenio je profesora Fakulteta političkih nauka Predraga Simića. Izjave Merkelove jasan su znak da Evropa očekuje da se na Kosovu primeni Ahtisarijev plan i da se sada pred Srbiju postavlja dilema: nastaviti politiku nepriznavanja nezavisnosti Kosova ili promeniti politiku ukoliko želimo u Evropsku uniju.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend