Srbija

Neizvesno usvajanje rebalansa

Poslanici Skupštine Srebije trebalo bi ove nedelje da usvoje rebalans budžeta za 2011. godinu. Za sada ne postoji većina koja bi ga podržala, piše Tanjug.

Agencija navodi da glasove za usvajanje rebalansa, za sada, neće dati poslanici Saveza vojvođanskih Mađara i Lige socijaldemokrata Vojvodine, ali ni Liberalno demokratske partije.

Predloženi rebalans nije jedini akt ove jeseni oko čijeg donošenja postoje problemi, s obizirom na to da još uvek nije usvojen predloženi zakon o železnici, kome je podršku, takođe, uskratila SVM, ali i LDP.

Rasprava o predloženom zakonu o železnici, ali i o druga dva koja su na dnevnom redu iste sednice – o patentima i izmene Zakona o autorskim i srodnim pravima, završena je još u septembru, ali u dva navrata nije bilo kvoruma za njegovo izglasavanje.

Mađari su nezadovoljni što Vojvodini nije dat deo železničke infrastrukture na njenoj teritoriji, a podršku tom aktu uskratila je i LDP.

Liberali, koji su vladajućoj većini "pripomogli" u donošenju zakona o javnoj svojini i o restituciji, saopštili su da do kraja mandata aktuelnog saziva parlamenta više neće podržati nijedan zakonski predlog Vlade Srbije, pa ni predloženi rebalans budžeta.

LDP je zakone o javnoj svojini i o restituciji, kao i nekoliko zakona iz oblasti pravosuđa, podržala jer je njihovo donošenje, kako je ranije objašnjeno iz te stranke, bilo neophodno radi pozitivnog mišljenja Evropske komisije o zahtevu Srbije za sticanje statusa kandidata za članstvo u EU.

SVM i LSV su nezadovoljne realizacijom sredstava koja su opredeljena iz budžeta za Vojvodinu i podršku rebalansu uslovaljavaju usvajanjem amandmana kojim će to biti precizirano.

Te stranke, naime, traže da Vlada Srbije prihvati amandman koji predviđa da se dug pokrajinskom Fondu za kapitalne investicije od osam milijardi dinara isplati u tri jednake rate, zaključno sa 1. decembrom.

Poslanik SVM Balint Pastor rekao je Tanjugu da će ta stranka u ponedeljak, dan uoči izjašnjavanja o rebalansu budžeta, odlučiti kako će se izjasniti o tom aktu.

Iako nije bilo razgovora sa predstavnicima vlade, Pastor očekuje da će vlada ipak prihvatiti njihov amandman, jer kako smatra "nema nijednog racionalnog razloga za njegovo odbijenje, jer se ne radi ni o kakvim novim sredstvima".

Pastor je podsetio da Vojvodina, odnosno njen Fond za kapitalne investicije, treba da dobije oko devet milijardi dinara za kapitalne investicije, a da je od početka godine dobila samo milijardu, što znači da joj Republika duguje osam milijardi dinara.

I LSV očekuje da će taj amandman ipak biti prihvaćen, jer je Srbija, kako je Tanjugu rekla poslanik te stranke Aleksandra Jerkov, dužna da "u uslovima kada Vojvodina nema izvorne prihode obezbedi Vojvodini sedam odsto sredstava iz budžeta koliko je predviđeno Usatvom Srbije".

Ona je rekla i da bi pokrajinska vlada trebalo da se angažuje oko tog problema i da se sama zauzme za budžet Vojvodine, a ne da "stalno dve stranke vode borbu koja ponekad liči na borbu sa vetrenjačama".

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend