Srbija

Nema EU do 2019.

Prema najnovijim depešama koje je objavio Vikiliks, nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je Borisu Tadić još 2009. da prijem Srbije u EU nije moguć pre 2019.

Sajt Vikiliks Džulijana Asanža objavio je novu seriju tajnih depeša iz ambasada širom sveta.

Naime, kako prenosi Blic, zvaničnik nemačkog ministarstva inostranih poslova Mihael Fluger rekao je kolegama u američkoj ambasadi u Berlinu da srpski zvaničnici šire utisak da je prijem Srbije u EU moguć već za tri-četiri godine.

U stvari, kako je rekao, za to je potrebno najmanje deset godina, što znači da Srbija ne treba da se nada ničemu pre 2019. Fluger je dodao i da je kancelarka Merkel to objasnila predsedniku Tadiću tokom njegove posete Berlinu 15. novembra 2009.

Blic podseća da je nemačka kancelarka nedavno u poseti Beogradu iznela tvrd stav da za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU Srbija mora da ostvari napredak u dijalogu sa Prištinom.

Stefanović: Ključni partner nije Kina nego EU

Kako prenosi Blic, u depeši iz oktobra 2009. otpravnica poslova Ambasade SAD Dženifer Braš napisala je da Srbija nastoji da ostvari bliže veze sa Kinom kao deo priče o "četiri stuba spoljne politike: EU, SAD, Rusija i Kina."

Osim podrške koju Kina pruža Srbiji kada je reč o Kosovu, u drugim oblastima odnos je neuravnotežen, i to u korist Kine, navodi ona. Dublji odnos pomogao bi Srbiji da sačuva podršku Kine za Kosovo, a cena bi mogla biti obezbeđivanje ulaska Kine na srpsko tržište.

Predsednik Tadić 18. avgusta izjavio je da su odnosi Srbije i Kine najbolji do sada. On je naveo da je to partnerstvo izgrađeno na nekoliko pitanja: podrška Kine s Kosovom, ekonomska saradnja i prijateljstvo.

Borko Stefanović, politički direktor Ministarstva spoljnih poslova Srbije istakao je da je poseta bila fokusirana na tri kineske investicije: most preko Dunava, luka na Dunavu i kargo terminal.

Međutim, da bi umanjio značaj, Stefanović je rekao da "četiri stuba srpske spoljne politike nisu jednaka i da EU i dalje ima prioritet".

Bivši srpski ambasador u SAD Ivan Vujačić istakao je 29. septembra da Srbija u produbljivanju veza sa Kinom treba da bude oprezna.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend