Srbija

Nema pada cene goriva

Pad cene sirove nafte na Njujorškoj berzi na 76,85 dolara za barel, što je najniži nivo u poslednjih godinu i po dana, ne utiče na tržište derivata u Srbiji.

Udruženje naftnih kompanija Srbije (UNKS) je saopštilo da se cena u Srbiji objašnjava time što je poslednjih meseci bilo problema u isporuci evrodizela iz rafinerije u Burgasu i zastoja u hrvatskim rafinerijama u Sisku i Rijeci, kao i u Pančevu.

Uvoznici navode da ili nisu mogli da dođu do dovoljnih količina nafte ili su morali da je plate skuplje. Na veću cenu uticao je, kako se dodaje, nizak vodostaj Dunava nizvodno od Srbije, te je saobraćaj poremećen, zbog čega uvoznici koriste skuplji drumski i železničku transport.

UNKS navodi da je promena cene sirove nafte važan parametar u sagledavanju kretanja na tržištu derivata, ali se moraju uzeti u obzir i kurs dolara, ponuda i potražnja goriva na regionalnom tržištu, kao i nivo državnog zahvatanja. Istaknuto je ipak, da će se, ukoliko se zadrži trend pada cene sirove nafte u svetu, to odraziti i na cene goriva u Srbiji.

Ipak, sva je prilika da jeftinijeg benzina i dizela neće biti do kraja godine. Naftaši se žale na slabu konkurenciju i velika zahvatanja države, ali nemaju konkretno objašnjenje zašto gorivo ne pojeftinjuje kada cena nafte pada.

Borislav Tatić iz Udruženja privatnih benzinskih stanica kaže da su male šanse da gorivo pojeftini do kraja godine, a Nebojša Atanacković iz kompanije Nafta kaže da su cene kod nas visoke jer i dalje nema dovoljno konkurencije na domaćem tržištu.

"Nema mnogo mesta za pojeftinjenja jer su marže i ovako relativno male. Mislim da uglavnom nema šanse da gorivo do kraja godine pojeftini", kaže Atanacković.

U kompaniji MOL kažu da se cene ne menjaju automatski u zavisnosti od cene nafte, kursa i poreza "već sa stanjem domaćeg ili, bolje rečeno, lokalnog tržišta".

Istovremeno, tečni naftni gas je nastavio da poskupljuje i tako će biti u narednom periodu. Stabilizacija i eventualni pad cena očekuje se tek za 15 dana kada prođe grejna sezona. Trenutna cena plina se kreće od 64 do 68 dinara, a moguće je da će se popeti i na 70 dinara za litar jer trenutno vlada nestašica, objašnjavaju naftaši.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend