Srbija

Ništa od kandidature u 2011?

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je da su vrlo male šanse da Srbija do kraja godine dobije datum za početak pegovora sa EU.

Jeremić je novinarima na Forumu Srbija-EU rekao i da treba biti oprezan u predviđanjima da li će Srbija do kraja godine dobiti status kandidata za članstvo u EU.

Šef srpske diplomatije je, međutim, dodao da reformski proces u evrointergracijama treba nastaviti, bez obzira na to kojim će tempom biti moguće napredovati u formalnom smislu u pristupnom procesu EU.

"Kada će doći status kandidata, po meni je mnogo manje važno nego koliko ćemo, i da li, biti uspešni u nastavku reformskog procesa. Sve ostalo su formalne stvari", ocenio je srpski šef diplomatije.

Jeremić dodaje da je očigledno da u Evropi postoje problemi, pre svega ekonomski, koji imaju i političke posledice koje se, između ostalog, odražavaju i na proces proširenja.

"To ne treba da nas obeshrabruje, jer mi reformski proces sprovodimo zbog sebe i nastavićemo da ga sprovodimo, a kada bude moguće napraviti u formalnom smislu sledeći korak u pristupnom procesu, napravićemo ga", istakao je minister spoljnih poslova Srbije.

Međutim, potpredsednik Vlade za evropske integracije Božidar Đelić je na Forumu izjavio da je ostalo još 34 dana do objavljivanja mišljenja Evropske komisije o kandidaturi i da se Srbija nada određivanju datuma za početak pregovora o članstvu.

U Beogradu, u hotelu Hajat se održava Forum Srbija-EU na kome učestvuje više od 400 zvaničnika, privrednika, predstavnika medija i nevladinog sektora iz zemalja EU i regiona.

Predsednik Srbije Boris Tadić je na otvaranju Foruma rekao da je Srbija uradila sve da dođe do pregovora sa EU, ali da ne očekuje privilegije.

Šef srpske diplomatije nije želeo da komentariše izjave hrvatske premijerke Jadranke Kosor. "Što sam imao da kažem o tome, to sam rekao i iza toga stojim", rekao je Jeremić.

Na pitanje hrvatskih novinara da li će se sastati sa šefom hrvatske diplomatije Gordanom Jandrokovićem koji učestvuje na današnjem Forumu, Jeremić je odgovorio da takav sastanak "nije planiran".

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend