Srbija

Očekivan i neprihvatljiv dogovor

Predstavnici opština i okruga na severu Kosova najavljuju da će se tamošnji Srbi "boriti da ne zaživi kosovska cirina" na prelazima Brnjak i Jarinje.

Oni ocenjuju da je dogovor predstavnika Beograda i Prištine o izgledu carinskog pečata Kosova "očekivan".

Načelnik Kosovsko-mitrovačkog okruga Radenko Nedeljković ocenio je danas da je jučerašnji dogovor Vlada Srbije i Kosova u Briselu, uz posredovanje EU, očekivan radi prevazilaženja "trenutnih problema" u pokrajini.

Nedeljković je za agenciju Beta rekao da Srbi na severu Kosova neće prihvatiti albanske carinike bez obzira na bilo kakav sporazum.

"Kao što je sinoć izjavio (šef pregovaračkog tima Vlade Srbije Borko) Stefanović, dogovor se ne odnosi na administrativne prelaze. Srbi na severu Kosova i Metohije, bez obzira na bilo kakav sporazum, neće prihvatiti albanske carinike", rekao je Nedeljković.

On je dodao da bi to značilo prihvatanje državnost Kosova.

"Siguran sam da kosovskih carinika na prelazima Brnjak i Jarinje neće biti. Što se tiče pečata, on može da se koristi južno od Ibra", smatra Nedeljković.

On je istakao da će se žitelji severa Kosova "svim političkim i demokratskim sredstvima" boriti da "kosovska carina ne zaživi" na ta dva administrativna prelaza.

Predsednik Opštine Leposavić Branko Ninić iz Demokratske stranke kaže da je pečat Carine Kosova na severu pokrajine neprihvatljiv i da Srbi neće pristati da na prelazima 1 i 31 bude kosovska carina.

Predsednik Opštine Zubin Potok Slaviša Ristić iz Demokratske stranke Srbije kaže da je postizanje sporazuma o primeni carinskog pečata u stvari "pečat za predaju Kosova".

On je za agenciju Beta rekao da je to "još jedna u nizu prevara" i da "valja očekivati da će u narednih desetak dana kosovski carinici biti raspoređeni na prelazima sa centralnom Srbijom".

"Pozivamo Stefanovića da dođe pred narod i da objasni šta je to prihvatio, a ne da narod ide i suludo se izlaže riziku da bude pobijen od strane ROSU", rekao je Ristić.

Predsednik Opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić iz Srpske napredne stranke je ocenio da je postignut dogovor loš za Srbiju, "jer Kosovo smatramo delom Srbije i treba da važe pečati Srbije".

"Tražićemo da se i o tom dogovoru kao i o svim ostalim postignutim u Briselu izjasni Skupština Srbije", rekao je Pantić agenciji Beta.

Pregovarački timovi Beograda i Prištinedogovorili su se juče u Briselu o "carinskom pečatu Kosova, na kojem će samo piosati ‘Carina Kosova’ ", a ne "Republika Kosovo, i neće biti drugih oznaka vlasti u Prištini.

Stefanović je posle pregovora sa predstavnicima Vlade Kosova saopštio da bi za sedam do deset dana trebalo da bude ukinut embargo na uvoz srpske robe.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend