Srbija

Partije najveći izvor korupcije

Priče o korupciji uglavnom su usmerene na oblast javnih nabavki, ali stručnjaci organizacije "Transparentnost Srbija" upozoravaju da su koren i najveći generator korupcije zapravo političke partije.

Koliko je država napredovala u izgradnji zakonodavnog i institucionalnog okvira za borbu protiv korupcije, da li se primenjuju propisi i šta je prioritet u toj oblasti, pitanja su za lanac institucija nadležnih za suzbijanje te pošasti.

"Transparentnost Srbija" ocenjuje da su, uz javne nabavke, političke partije najveći izvor korupcije, pa se zalaže za oštru kontrolu njihovih finansijskih tokova.

Oko 350 evra – suma je koju građanin Srbije godišnje da za podmićivanje. Naviku da potplati policajca, doktora ili profesora ima svaka deveta osoba, pokazuju istraživanja. U suzbijanju takve korupcije, država ima rezultata.

S druge strane, teško je kontrolisati milijarde evra koje se kroz javne nabavke i druge tokove iz džepova poreskih obveznika sliju u korupciju.

Član Odbora Agencije za borbu protiv korupcije Zlatko Minić navodi da nema odgovarajućih rezultata kontrole trošenja novca iz budžeta.

"Pitanje je gde odlaze ogromna sredstva, što nas vraća na priču o partijama i možda na to da je najslavnije rešenje zatvoriti odlive novca kroz privatizaciju javnih preduzeća, ili kroz neverovatno strogu kontrolu", rekao je Minić.

Sa najvažnijih adresa stižu opomene da je najveća korupcija u javnim nabavkama. Mediji pišu da ta oblast neće biti regulisana sve dok se ne završe izbori. Postoji li rešenje za taj problem?

Predsednik organizacije "Transparentnost Srbija" Vladimir Goati kaže da je to oblast u kojoj se "okreće" između tri, a po nekim procenama četiri milijarde evra, ali da, prema njegovom mišljenju, više korupcije generišu političke partije.

"Političke partije imaju potrebe za onim što čini krvotok partije, potreba za novcem, najmisterioznija operacija o kojoj ništa ne znamo, jer se nikad ništa javno nije presudilo", rekao je Goati.

Najvažnija javnost rada

Kaznena politika za korupciju je pooštrena. Tužilaštvo reaguje gde god za nju sazna, ali rezultati mogu da budu i bolji, svesni su u Ministarstvu pravde.

Koordinator državnih organa u borbi protiv korupcije Snežana Malović smatra da su glavni izvor korupcije veliki sistemi – javna preduzeća, ustanove, zdravstvo, prosveta – naročito u domenu nabavki.

"Najvažnije je da u svemu postoji javnost rada. Ukoliko sve činjenice jasno obelodanite, ako postoji jasna procedura u kojoj diskreciona ovlašćenja ne postoje, ili su svedena na namanju moguću meru, onda ćete doprineti da korupcija bude svedena na najmanju moguću meru i bude sankcionisana.

Do kraja godine, trebalo bi da se usvoje nova Strategija i novi Akcioni plan za borbu protiv korupcije. Oni će jasno propisati mere, rokove i odgovorne za suzbijanje korupcije u svim oblastima.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend