Srbija

Pastor kod Tadića zbog restitucije

Predsednik Savez vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvan Pastor razgovaraće večeras s predsednikom Srbije Borisom Tadićem o spornom zakonu o restituciji na koji ima zamerke SVM, ali i Mađarska.

Cilj tog susreta je upravo da se pronađe rešenje o mogućnostima izmene Zakona o vraćanju imovine i obeštećenju kako Mađarska ne bi iskoristila pravo veta u evropskim integracijama Srbije, što je ranije najavljivala, piše novosadski list "Mađar so".

Podsetimo, Savez vojvođanskih Mađara, koji je i član vladajuće koalicije, smatra da je zakon o restituciji Mađare označio kao kolektivne krivce za ratne zločine u Drugom svetskom ratu. Međutim, Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da takvo tumačenje SVM-a nije tačno i da je takav stav SVM-a zategao odnose s Mađarskom, koja je zapretila vetom u Savetu Evrope kada se bude glasalo o kandidaturi Srbije za članstvo u EU.

Inače, kako prenose agencije, tokom susreta Pastora i Tadića biće razmotreno i pitanje amandmana poslanika SVM-a na rebalans budžeta, jer je ta stranka najavila da će glasati za predloženi budžet samo ako Vlada Srbije plati osam milijardi dinara, koliko duguje vojvođanskom budžetu.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend