Srbija

Porezi i doprinosi uslov za plate

Prva obaveza preduzeća uskoro će biti da uplati poreze i doprinose, a zatim plate.

Kontrola će se za početak obavljati kod banaka, odnosno, zarade neće moći da se podignu dok ne „legnu" obaveze za socijalno i zdravstveno.

Takođe, počeće da se primenjuje i novi sistem naplate i kontrole doprinosa preduzeća. Pre svega, firme će morati da uplaćuju obaveze za svakog zaposlenog pojedinačno, a ne zbirno, kao što je to do sada bilo.

To najavljuje Dejan Vidojević, pomoćnik direktora sektora za razvoj u Poreskoj upravi i ističe da će Centralni registar koji će verovatno početi da radi tokom sledeće godine prvenstveno biti dobar za građane, jer će u svakom trenutku moći da provere da li im i koliko poslodavac uplaćuje doprinose.

Ne mogu se isplaćivati plate, a da se ne uplate doprinosi, zaključio je Upravni odbor Fonda, upozorivši da veliki sistemi duguju Fondu 214 milijardi dinara i ocenio da nas fiskalna nedesciplina vodi u grčki scenario.

Trenutno se penzioni fond dotira sa 45,75 odsto iz budžeta.

Bolja naplata doprinosa za penziono osiguranje, prenos plaćanja zdravstvene zaštite penzionera sa PIO fonda na državu, prebacivanje naknade za tuđu negu i pomoć u sistem socijalne zaštite, omogućavanje PIO fondu da raspolaže svojom imovinom, kao što su banje, predlozi su za strateško restrukturiranje PIO fonda koji su usvojeni na Upravnom odboru.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend