Srbija

Posao u prosveti „košta“ 5.000 EUR?

Javna je tajna da se radna mesta u prosveti kupuju za 5.000 evra, kaže Slobodan Brajković, predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije.

On navodi da se "dešava da je bio raspisan konkurs i prijavilo se njih 150, a odabere se neko NN lice".

"Javna je tajna da se kupuju radna mesta, to smem da garantujem, ali vi ne možete da uđete u taj sistem tako lako", ponavlja Brajković.

Brajković kaže i da, kada su u pitanju zloupotrebe pri zapošljavanju, "pojedini direktori kriju radna mesta, neće da prijave školskoj upravi, nego primaju ljude na određeno vreme, po hitnom postupku do dva meseca. Ti ljudi rade i direktor čeka momenat da zaposleni koji su tehnološki višak odu po socijalnom programu ili da im se nađu neka mesta, i onda uvede te nove ljude u radni odnos".

"Ja kao direktor to nikada ne bih radio tako da nemam neki interes, rođački, partijski, ili mi je neki službenik iz Ministarstva prosvete nekog poslao ili sam dobio neke pare", napominje on i dodaje da ministarstvu zamera što takve direktore ne kažnjava jer da kazni deset takvih, nijedan ne bi smeo da rizikuje svoj posao da radi takve stvari.

Sa druge strane, Zoran Kostić, pomoćnik ministra prosvete, kaže da prosvetna inspekcija od 15. septembra proverava u školama da li je sve prijavljeno, kako su zasnivani radni odnosi, da li postoji sakrivanje radnih mesta.

"Takvi su direktori već smenjivani, ali ja neću da mašem papirima i imenima i da kažem koga smo na taj način smenili", dodaje on.

Kada je u pitanju kupovina radnih mesta, Kostić kaže da "ne vidi tog direktora koji bi za 5.000 evra rizikovao i posao, i ugled, i sve ostalo. Za ovih 30 godina u prosveti ne znam za slučajeve da je neko uzimao novac. Neću da poverujem da toga ima".

Istovremeno, ukoliko Vlada i Ministarstvo prosvete do 30. septembra ne isplate jubilarne nagrade za 2009. i 2010. godinu i zaostale otpremnine ili ne daju pismenu garanciju da će to učiniti do 14. oktobra, članovi Unije sindikata prosvetnih radnika održaće štrajk upozorenja 3. oktobra a stupiće u štrajk od 14. oktobra.

Prema sporazumu koji su tri reprezentativna sindikata potpisala sa Vladom nakon prolećnog štrajka, ostala je obaveza da se jubilarne nagrade za 2011. isplate do kraja godine. Matijević kaže da svake godine jubilarne nagrade dobije oko 10 odsto zaposlenih, što je oko 10.000 ljudi.

Ministar prosvete Žarko Obradović najavio je da će jubilarne nagrade za 2011. biti isplaćene do kraja septembra, a da će novac za nagrade za 2009. i 2010. godinu biti obezbeđen rebalansom budžeta. Inače, predlog rebalansa budžeta za 2011. godinu usvojila je Vlada i on je trenutno u skupštinskoj proceduri.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend