Srbija

Požar kod Kraljeva još gori

Požar koji je zahvatio 350 hektara borove šume između Ušća i Studenice kod Kraljeva još nije pod kontrolom.

Sada nema direktno ugroženih domaćinstava, a u gašenju su u četvrtak učestvovala tri helikoptera Vojske Srbije i policije i tri aviona poljoprivredne avijacije.

Prema rečima načelnika Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predraga Marića gašenje vatre otežava jak vetar.

Marić je izrazio nadu da će, ukoliko vetar bude oslabio, vatra tokom dana biti stavljena pod kontrolu.

Prema njegovim rečima, na gašenju ovog požara angažovani su helikopteri i avioni, a samo sinoć vatru je gasilo 160 ljudi, koji su zamenjeni novim, a došlo je i 40 rudara iz Despotovca. Takođe, došli su i pripadnici Vojske Srbije, šumari, građani i dobrovoljci, tako da je ukupno oko 250 ljudi angažovano na gašenju požara, dodao je Marić.

Za gašenje požara raspolaže se sa jednim helkopterom MUP-a i dva helikoptera Vojske i tri aviona poljoprivredne avijacije, naveo je Marić.

On je objasnio da se požar tokom noći nije razbuktao jer se vetar sinoć na neko vreme smirio a opala je i temperatura vazduha.

Marić je rekao da je ugašen požar u Nacionalnom parku Đerdap koji je zahvatio oko 60 hektara niskog rastinja i bukove šume, a na tom području ostale su samo manje ekipe da dežuraju i kontrolišu situaciju.

Dačić: Srbija nema kapacitete za velike požare

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić je prilikom posete Kamenjanima, gde je požar počeo, rekao da Srbija nema dovoljno kapaciteta za gašenje velikih požara.

"To znači da što pre moramo formirati regionalni centar u Nišu ili Ministarstvo mora dobiti više novca da bi nabavio helikoptere i avione veće nosivosti", kazao je Dačić.

On je rekao da požar kod Kraljeva gasi 140 vatrogasaca iz svih delova Srbije, tri helikoptera vojske i policije i tri aviona poljoprivredne avijacije. "To su naši kapaciteti i oni su mali za požare ovakvih razmera", istakao je Dačić. On je objasnio da policijski helikopter može da ponese samo tonu vode, a vojni do dve tone, dok je ruski helikopter koji je početkom meseca bio u Srbiji, mogao da ponese do 15 tona vode.

Ministar je rekao da zato oni koji odlučuju o budžetu treba da se opredele da li je važnije gašenje požara, ili neki drugi poslovi u državi. Srbija procentualno ima manje vatrogasaca nego Albanija, rekao je Dačić.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend