Srbija

Premijer zadovoljan evroobveznicama

Državne hartije od vrednosti prvi put su na evropskom tržištu i to nakon što su na inostranom tržištu prodate evroobveznice u vrednosti od milijardu dolara.

Premijer Srbije, Mirko Cetković naveo je da je jučerašnje trgovanje evroobveznicama Srbije bilo veoma uspešno jer je potražnja bila duplo veća od ponude, odnosno dobijene su ponude u vrednosti od dve milijarde dolara.

Evroobveznice su desetogodišnje, a prodate su sa godišnjom kamatom od 7,25 odsto.

"Uspešnim probijanjem led prodajom hartija od vrednosti na evropskim berzama Srbija je pokazala da je zemlja koja učestvuje ne samo u robnoj, već i u finansijskoj razmeni sa svetom", istakao je Cvetković.

On je dodao da je velika zainteresoavnost za srpske evroobveznice, I to u vreme nepovoljnih dešavanja na svetskim finansijskim tržištima, pokazala da postoji poverenje finansijskih investitora u Srbiju i njenu perspektivu.

Značaj prodaje evroobveznica je, prema rečima premijera, i u tome što država dobija dugoročne izvore finansiranja likvidnosti budžeta i popravlja platni bilans.

Cvetković je podsetio da se do sada država prodajom trezorskih zapisa na domaćem tržištu zaduživala uglavnom kratkoročno, čime je umanjivan kreditini potecijal banaka koje su najavećim delom kupovale te hartije od vrednosti.

Premijer je naglasio da je zadovoljan kako je pripremljena ponuda evroobveznica i da su inostrani investitori dobili uveravanja da je u Srbija stabilna makroekonomska i politička situacija.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend