Srbija

Protiv progona novinara

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić rekao je da se nada da će biti korigovana optužnica protiv novinarke iz Novog Sada.

On je za B92 rekao da se nada da će državni tužilac Zagorka Dolovac "korigovati potez osnovnog tužilaštva iz Novog Sada" koje je podiglo optužnicu protiv novinarke Nacionalnog građanskog lista.

Optužnica je podignuta objavljivanja teskta iz kojeg proističe da su državni organi potpuno nespremni za rat.

"U goroj varijanti, očekujem da će sud odbiti optužbu i osloboditi novinare", rekao je Šabić za televiziju B92, ističući da postoji rizik da se potez tužilaštva shvati kao pritisak na slobodu štampe.

Šabić je kazao da ne želi ni da pomisli da će novinari biti osuđeni, navodeći da u tom slučaju nema mesta gonjenja novinara.

"Pravni sistem Srbije poznaje nešto što se zove garancija tajnosti novinarskog izvora. Novinar nije dužan da oda izvor svoje informacije i postoji rizik da se ovaj potez tužilaštva shvati kao pritisak na slobodu štampe", ukazao je poverenik.

Tužilaštvo u Novom Sadu podiglo je optužnicu protiv novinarke Jelene Spasić i njenog urednika Milorada Bojovića, jer je u junu taj list objavio strogo poverljiv "Izveštaj o stanju priprema za odbranu u Srbiji u 2010. godini", o kojem se raspravljalo na zatvorenoj sednici Skupštine Srbije.

Tužilaštvo navodi da je taj tekst, sačinjen na osnovu poverljivog izveštaja ministarstva odbrane o stanju priprema za odbranu zemlje, "naneo štetu bezbednosti Srbije".

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend